Hepimizin son zamanlarda sıkça duyduğu gerek sağlık sorunu gerekse de son günlerde popüler olarak diyetlerde adı geçen glüten nedir? En çok hangi gıdada bulunur?
Bütün dünya‘da tüketilen gıdalar farklılık gösterse de temeline indiğimiz zaman tahıl hepsinde ortak bir besindir. Tahıl besin öğesi olarak zengin bir karbonhidrat içeriğine sahiptir.
Buğday, çavdar, yulaf ve pirinç ve bu buğdaygillerden elde edilen un, başlıca tahıllardandır. Tahıllar, insan vücudu için neredeyse en önemli enerji kaynağıdır. Normal bir diyette, toplam kalorinin yüzde 30’unu tahıllardan alırız.
Tahıl ve tahıl ürünleri vitamin, mineral, karbonhidrat ve diğer besin öğelerini içerir. İçerdiği proteinin kalitesi düşük olduğundan, yüksek kaliteli proteinlerle tüketildiğinde tahılların da protein kalitesi artar. Tahılların içerdiği vitaminler E vitamininden zengindir ve oldukça önemli bir B1 vitamini kaynağıdırlar.
Peki, glüten nedir?
Tanım olarak baktığımız zaman glüten Buğday, yapısında 30’dan fazla farklı protein çeşidi bulundurur. Bu proteinlerin 2 tanesi glütenin ve gliadindir. Gluten (Türkçesi glüten); buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan bu doğal proteinin adıdır.
Gluten aslında tamamen doğal bir maddedir ancak buğdayın son yıllardaki değişen genetik yapısından dolayı günümüzde insan vücudunun gluteni sindirmesi zorlaşmakta ve glutene karşı hassasiyet artış göstermekte. Ve beraberinde bağışıklık sistemini yorup hastalıklara karşı daha dirençsiz olmamızı sebep olabilir. Özellikle unlu mamulleri çok tüketen kişilerde gluten alerjisi daha sık görülebilmekte.
Bazı kişilerde hastalıklara yol açabilir bu hastalıkların başında bağırsakta emilim olmamasına bağlı olarak glüten intoleransı dediğimiz diğer adı ile ‘çöl yak ’hastalığı oluşmaktadır. Çöl yak tedavisi hayat boyu glütensiz ürünler tüketmektir.
Bu kişiler için ekmek başta olmak üzere makarna, bisküvi, çerez gibi glütensiz gıdalar üretilmektedir.
Ancak üretilen bu ürünlerde glüten olmadığından dolayı istenilen tat ve görünüş tam olarak sağlanmamaktadır.
Çöl yak hastalığı olan kişilerde sindirim sistemindeki bozukluktan kaynaklanan kabızlık, kilo kaybı veya kilo alma genellikle yorgunluk ve zayıflık gibi değişik etkiler meydana gelmektedir.
Çocuklarda gelişim bozukluğuna sebebiyet vermektedir.
Tüketeceği ürün sayısı az olan bu kişiler için gelişen endüstri ile birlikte Ar-ge çalışmalarında artırmak çok önemlidir. Son yıllar da pirinç ve yan ürünlerinin kullanılması ürün çeşitliliğinde artış sağlamıştır. Genel olarak baktığımız zaman;
Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, mısır, nohut, bezelye, soya, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran, şeker, bal, pekmez, mercimek, zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, kanola yağı, sebze çorbası, et ve tavuk sularıyla hazırlanmış çorbalardır.
Glutenli olanlar ise, Buğday, arpa, yulaf, çavdar, şehriye, kuskus, makarna-pizza-pasta gibi unlu mamuller, paketli gıdaların çoğu, soya sosu, şinitzel-soğan halkası gibi una batırılarak yapılan kızartmalar, hazır çorba ve köftelerde kullanılan harçlardır.
Glütensiz unlar, Mısır unu, badem unu, pirinç unu, karabuğday unu, soya unu, nohut unu
Glutensiz ürün yaparken çapraz bulaşmaya çok dikkat etmek lazım çapraz bulaşma; Çapraz bulaşma, temiz bir yiyeceğe besin olmayan ve bakteri içeren etmenlerden bakteri bulaşmasına denir. 
Herhangi bir gıdaya karşı intoleransı olan kişiler bu tür bulaşmaya çok dikkat etmelidir ki vücuda alındığı takdirde kısa veya uzun vadeli olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir.
Çölyaklılar gıdanın her alanına, ürünün yetiştirilmesinden işlenmesine, depolanmasından pişirilmesine, saklanmasından tüketilmesine kadarki bütün süreçleri iyi bilmelidir. Çapraz bulaşmaya neden olan etkenlere karşı bilinçli olmalıdır.
Sonuç olarak herhangi bir gıdaya karşı intoleransımız var ise bunu doktor ile sonuçlandırıp hayatımıza aldığımız gıdaları ona göre belirlemeliyiz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.