Ne yediğimiz, ne kadar yediğimiz kadar önemli bir şey varsa bana göre ne kadar yağlı yediğimizdir. Çünkü toplum olarak çok zengin bir mutfağa sahibiz ve bu güzel mutfaktaki yemeklerin her biri birbirinden daha yağlı. Yemek yapmayı da yemeyi de çok seviyoruz ancak bu süreçte ne kadar yağ tükettiğimizin farkında bile değiliz. Millet olarak yağlı yemeklerden ayrı bir lezzet aldığımız doğrudur. Bu Ege’de zeytinyağı oluyor, Doğu’da tereyağı ama yiyoruz. En azından sadece bu yağları yesek daha sağlıklı kalabiliriz ancak özellikle son yıllarda fast food türlerinin yaygınlaşması sonucu felaket bir yağ tüketimi söz konusu ama ne yazık ki bunun da farkında bile değiliz. Kızartmaları ele alacak olursak dışarda satılanların katı kızartma yağlarıyla yapıldığını, bu yağların defalarca kullanıldığını ve damarlarımızı tıkadığını görmezden gelsek dahi, o yağlar yüzünden aldığımız kalorileri ve dahi kiloları göz ardı edemeyiz. Son zamanlarda siz de göbek bölgemde basen bölgemde ani bir yağlanma oldu diyorsanız, önce tükettiğiniz kızartma miktarını bir gözden geçirin derim. Bana göre aldığımız yağlardan en zararlısı kızartmadan gelenler. Olayı kalori açısından da ele alsak, sağlık açısından da ele alsak kızartmalar sınıfta kalıyor.
Gelelim yemeklerde kullandığımız yağlara sağlık diyorsanız, zeytinyağı derim. Ancak tabii ki kararında kullanılmak koşuluyla. Yağ türü ne olursa olsun 1 gramı 9 kalori nitekim. Yani düşünebiliyor musunuz bir tepsi poğaça yapmak için kullandığınız 250 gram margarinden 2250 kalori geliyor. Sadece margarinden 2250 kalori. İçine katılan unu iç harcı vesaire de hesaba katacak olursak varın siz düşünün ne yediğimizi. Ki margarin dediğimiz yağ türü -artık trans yağ içermese dahi- bana pek de masum gelmiyor. 
Yemeklere aşırı yağ koyuyoruz, bir bireyin yağ tüketim yüzdesi yüzde 40 seviyelerinde dolaşıyor. İnanabiliyor musunuz yediğiniz besinlerden ne kadar yağ aldığınıza? Gerçekten öyle ve gerçekten farkında değiliz. Anneme aşırı yağlı yemek yaptığını söylediğimde daha az koyunca lezzetli olmadığını söylemişti. Oysa ben bunun sadece bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Yani biz daha az yağlı yemeye alışkın olsaydık, ona göre yapılacaktı bizim evde yemekler. Demek ki alışabiliriz, daha az yağlı yemeye alışmak imkansız değil. Neden patates kızartması yerine fırında patates yemeyelim ki, değil mi J Mesela  patlıcan kızartmasını yoğurtlayacağımıza o patlıcanları fırına versek bi güzel közlense üzerine de sarımsaklı yoğurt… Harika olur.
Bu yazıdan sonra bilhassa ev hanımları yaptıkları yemeklere bir göz atsa iyi olur. Çünkü dikkat ederek baktığımızda bu kocaman ayrıntıyı asla fark etmediğinizi göreceksiniz. Daha yağsız bir dünya ümidiyle.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.