Süt çok değerli bir besin olduğu için küçükten büyüye çoğu kişi severek içer. Ama bazı insanlar süt içtiklerinde karın ağrısı, ishal, şişkinlik gibi semptomları yaşadıklarını söylerler. Gerçek neden sütün sindirimindeki bozukluk olabilir.
Sütün içerisinde su, vitamin –mineral, protein, yağ ve karbonhidrat vardır. Sütün karbonhidratı ise glikoz ile galaktozun birleşmesiyle oluşan laktozdur. Laktoz sütle alındıktan sonra ince bağırsakta laktaz enziminin etkisiyle glikoz ve galaktoza parçalanarak kana emilir. Bazı insanlarda laktaz enzimi yetersizdir ve laktoz sindirilemez.

BELİRTİLERDEN ANLAYABİLİRSİNİZ..
Genel olarak süt içildikten yarım saat ile 2 saat sonrası bazı belirtiler olabilir. Bunlar; mide bulantısı, karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishaldir. Bu semptomların şiddeti kişinin laktozu tolereedebilmesine göre değişir. En çok görülen belirti karın ağrısı olarak gözlemlenmiştir.

NE KADAR LAKTOZ ALMALIYIZ?
Yapılan çalışmalarda laktoz intoleransında kişilerin 12 gram altındaki laktozu tolere edebildiği gösterilmiş.
Sütün ana ve ara öğünler ile başka besinlerin yanında tüketildiğinde 15 grama kadar tolere edilmiştir.
18 gramlık bir laktoz alımında bazı şikayetler ortaya çıkmış. 24 gram laktoz aldığında ise ciddi şikayetler görülmüştür.
Bazı besinlerdeki laktoz değerleri;
200 ml İnek Sütü (tam yağlı)                  9,6 gram laktoz
200 ml İnek Sütü (yağsız)                       10 gram laktoz
200 ml Laktozsuz Süt                             0,2 gram Laktoz
200 gram Sütlaç                                      5,8 gram laktoz
3 top dondurma                                      3 gram laktoz
100 gram Yoğurt                                     3 gram laktoz
200 ml Kefir                                           9,6 gram laktoz
30 gram Labne peyniri                            0,8 gram laktoz
30 gram Ezine peyniri                             0 gram laktoz

HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURMALIYIZ?
Laktoz intoleransı bulunan bireyler özellikle sütten uzak durabilir ve bazı süt ürünlerinin tüketimini azaltabilir. Keçi sütü, koyun sütü, inek sütü, yoğurt, dondurma, kefir, tereyağı, margarin, süt tozu, krema, milkshake, hazır patates püreleri, hazır çorbalar ve kek karışımları tüketimi kısıtlanması gereken besin çeşitleri arasındadır.
Süt ve süt ürünleri kalsiyum mineralinden zengin olmasından dolayı özellikle kemik sağlığı için önemlidir. Aynı zamanda büyüme ve gelişmenin sürdürülmesinde, kan basıncının düşürülmesinde, kanser riskinin azaltılmasında ve immünfonksiyonların işlevinde de etkilidirler. Bu yüzden süt ürünlerinin tüketimini tamamen kısıtlanmamalıdır.

YOĞURT TÜKETEBİLİRSİNİZ..
Yoğurt oluşumunda, fermentasyon ile birlikte laktik asit bakterileri artarak sütün laktoz içeriğini azaltırlar. Ayrıca yoğurtta bulunan kazein, kalsiyum fosfat ve laktat midenin asidik ortamında tampon görevi yaparak laktazın yapısını korur. Bu nedenle laktoz intoleransı olan bireylerin süte göre yoğurdu daha iyi tolere edebildikleri belirtilmiştir.
Eğer sizde laktoz intoleransı olduğunuzu düşünüyorsanız laktoz nefes testi, laktoz tolerans testi ve ince bağırsak biyopsisi testlerini  yaptırarak öğrenebilirsiniz. Şikayetlerimvar diye sütü tamamen hayatınızdan çıkarmamalısınız. Laktoz içermeyen ürünleri tüketebilirsiniz.
Sağlıklı Günler..

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.