Kasım OKUT

Talas Belediyemize başarılar diliyorum

Kasım OKUT

Son belediye seçimlerinden önce partilerin başkan adayları mahalleleri ve köyleri tek tek ziyaret ettiler. Başkan Mustafa Palancıoğlu’yla bu vesile ile tanışmış oldum. O gün mahalleli kişilerin huzurunda Endürlük’ün kısa geçmişini ve hizmeti gerektiren hususları birer birer dile getirdim.
Nitekim daha 1905’lerde Endürlük tek kelimeyle Rum zenginlerinin sayfiye köyüdür. O tarihlerde Endürlüklüler, Hisarcık beldesinden daha çok devlete para ödemektedirler. Endürlük, mücavir köylerin en yeşili ve en imar edilmişi olduğundan dillere destan durumda. Köyde faaliyet gösteren üç adet su değirmeni, sokaklarda yaz kış akan on iki adet çeşme, dağ yolları, taşlarla döşeli bağ yolları, beş bin adet ceviz ağacı, rahibe okulu, eczane, nalbant hatta sarraf dükkanı var. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında mübadele olmadan önce bile Endürlük’ün tarihi özelliğini muhafaza ettiğini büyüklerimizden defalarca dinledik. Bu böyledir ki, İttihat ve Terakki tarihinin en kıymetli ve gerçek vatansever Kayseri valilerinden ( Seyyid Burhanettin Haziresinde medfundur) Muammer Paşa hayatımın son yıllarını Endürlük’te papazın bahçesi denen konakta geçirmiştir. Hakikaten 1950’lerde bile Endürlükte iki üç katlı onlarca konak mevcuttu. Yapım itibariyle ilkokul yaşlarındaydık, ben iyi hatırlıyorum. Şu anda onlardan yarım yamalak iki-üç konak var diyebiliyorum.
Endürlük yüz yıl öncesinden geride
Anlaşılan şu ki Endürlük yüz sene sonra yüz sene öncekinden daha geri kalmış bulunuyor. Ancak Endürlük’ün çağımızın teknolojisinden faydalanması hususunda emeği geçen muhtarlarımıza, dernek başkanlarına rahmet diliyorum, şükranlarımı tekrarlıyorum. Pek tabii bu köyün vasıtanın gidebileceği yolu yoktu, elektriği yoktu. Evlerde akan suyu yoktu. Okulu yoktu. Camisi yeniden yapıldı. Bütün bu hizmetlerin husulünde emeği geçenlere rahmet dilemek manevi sorumluluktur.
Şimdi Talas ilçemizin incisi diyebileceğimiz Endürlük’e yapılacak hizmetlerin belediyemize nasip olmasını istiyorum.
Bir şeyi daha yazmalıyım. Bundan yaklaşık elli yıl önceleri bizim dört yaka bölgemiz vardı. Ön yaka bağları, Arka yaka bağları, Aşağı yaka bağları, Çele bağları. O günkü köylümüz büyük bir şevkle bu bağlarda çalışırlardı. Sonbaharda iki-üç hafta bağ bozumu olurdu. Pekmezler kaynardı. Komşular birbirlerine pay ayırırlardı. Müsaade buyururlarsa Talas Belediye Başkanımız Mustafa Palancıoğlu’na “İstanbul beyefendisi” diyeceğim.
Seçimden önce mahalleye geldiğimizde hatırlattığım hususları tekrarlıyorum.
1- Mahalleyi ikiye bölen derenin ıslahı üzeri açık kalmak şartıyla her elli metrede küçük çağlayanlar akacak özellikte yapılabilir.
2-Eksik kalan sokakların kilitli taşla döşenmesi
3-Tarihi su mahzenlerinden en az ikisinin tamiri. Şebeke sularında arıza olunca bu mahzenlerden ihtiyaç giderilecek
4- Ön yaka denen bölgenin derhal imara açılarak sayfiye evlerinin inşasına başlanması
5-Sulama suyu havuz başının genişletilmesi , rahatça su alınacak, su içilecek çeşme ile kadınlar ve erkekler için modern tuvaletlerin yapılması. Göreceksiniz burası Kıranardı Şelale Parkı’ndan daha güzel olacaktır. Daha üst tepenin düzeltilmesi ve ağaçlandırılmasıyla ziyaretçilerin özlem duyacağı bir mekan olacaktır. Bunu halk günü toplantılarında da arz etmiştim.
6-Köprübaşı denen yerin zaman kaybetmeden düzeltilmesi gerekir. Burada kesintisiz akan iki çeşmenin doldurulacağı örnek bir havuz yapılmalı. Mahallenin ortasındaki bu havuzdan 50 metre yükselen fıskiyeler atmalı, etrafı güzelleşmeli,  gözler temaşa ile mutlu olmalıdır.
KASKİ korkusu
Sayın Başkanım; mahalleli olarak en büyük korkumuz sulama suyumuzun bir bahane ile KASKİ tarafından  elimizden alınacağıdır. Eğer bu konuda ihmalkar olursanız veya hataya düşerseniz ya da ilgisiz kalırsanız dualarımız bedduaya dönüşecektir. KASKİ yetkilileri eğer vatan sevgisi ile dolu iseler suyumuzun yayladan geliş güzergahına kolayca yapılabilecek gölet mekanları vardır. Bir beldenin suyunu hazıra konarak gasp etmek hiçbir şekilde doğru olamaz. Uzaktan bakıldığında bir hilal içerisindeki yeşil mahalle yavaş yavaş yeşilliğini kaybedecektir. Şahsım itibariyle bu tarihi hatayı asla affetmem.
Gelelim Öküz Çukuru göletine… Bakınız devletimiz bu göleti ‘Endürlük ve Akçakaya arazisi sulansın’ diye yaptırılıyor. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nden öğrendiğimiz bilgi budur. Hatta Erciyes’teki mevcut gölet bile bu iddiaya dayanılarak yani bahçeleri sulamak için değil araziyi sulamak için yapılmıştır.
Teşekkürler Memduh Başkan
Hal böyle iken tarım arazilerine asla su ulaşmamıştır. Daha şimdiden Melikgazi Belediyesi Kıranardı  beldesinin baştanbaşa bütün su arklarını beton ark haline getirdi, getiriyor. Bundan dolayı Melikgazi Belediye Başkanımız Memduh beye şükranlarımı ifade ediyorum.
Bizim Belediyemiz ise beton ark yapmak şöyle dursun toprak arklara da sahip çıkmıyor. Eğer üretimin ilahi ve kutsal bir faaliyet olduğuna inanırsak, Talas ilçesinin ve güzel mahallesi olan Endürlük’ün sulama arklarını beton arka çevirebiliriz.
Endürlük’te üç adet su arkı var. Birinci derecede Bağlar altı su arkı Erkan Sokak’ta başlar. İkincisi Bağırası su arkı, üçüncüsü Bayır Bahçeleri su arkı. Bu tarihi hizmet sanıldığı gibi belediyemize ciddi bir külfet değildir. Şahsen bir tarlanın beton arkını 2000 liraya yaptırdım.
Benim bahçemden önce yaklaşık on beş tarla var. Ona göre hesap edin. Hiç olmazsa belediye olarak Bağlaraltı arkını açık olarak beton arka çevirelim. Son günlerde bu arkın 150 metrelik kısmını tamamen yok ettiler. Bu bölgenin insanları yağmur ve kar sularından istifade ediyorlardı. Şimdi bundan da mahrum kalacaklar. Bu işi DSİ’ye bırakmak boşunadır. Onlar ‘bu küçük işlerle uğraşmayız’ diyorlar. Takdir sizin… Sulama suyundan alınan paranın her yıl bir miktarı su arklarına harcanabilir. Şu sulama suyu havuzuna bir bakınız. Yıllardan beri biriken yosunlar, çörçöp vs. utanç verici özelliktedir. Bu konuda, zabıtanın ilgilileri ikaz etmesi gerekmiyor mu? Şimdi siz ailece oraya geldiniz, tuvalet ihtiyacını nasıl ve nerede gidereceksiniz Allah aşkına? Orada gizlenecek bir durum da yok. Belki güneyinden belki de kuzeyinden geçecek olan Kayseri Güney Çevre Yolu Endürlük’e bir önem kazandıracaktır diye düşünüyorum. Daha yeşil, daha temiz ve daha sakin bir mahalle olmak yolunda hizmetleriniz için dua ediyorum.
Bir sonraki yazımda Endürlük’le Akçakaya’yı birbirine bağlayacak yoldan ve iki mahalleyi suya kavuşturacak Karakaya göletinin yapılmasından bahsedeceğim. Hizmet ekibinin önemini arz edeceğim, doğalgazın getirilmesinden bahsedeceğim. Son olarak fen işlerinde görev yapan Yusuf beye ve İbrahim Ayrancı beye sevindirici hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Yüz sene önce “Küçük Şehir” diye anılan Endürlük inşallah yeniden bu unvanı almaya layıktır.
 

Yorumlar 2
İbrahim Aygün 01 Mayıs 2017 22:27

Öküz cukuru yapılıp kapalı sistem Endürlük ve Kıranardı arazisinın kapalı devre sulanacagi bizlere ifade edilmişti.

ahsen 23 Kasım 2016 09:01

belediyelere övgü yapmak için belediyeler galiba para dağıtıyor.yok para dağıtmıyorsa müslüman akıl belediyelerin doğrularını değil yanlışlarını söyler.yoksa en iyi belediye paris belediyesi ama şimdi onları övmelimi.avm ler trafik ahlak yozlaşması rüşvet adam kayırma islami kavramların linç edilip batı kavramların kullanılması vb konular nerede.

Yazarın Diğer Yazıları