Çölyak hastalığının uzun süre sessiz kalıp yıllar sonra belirti verebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, 'En temel bulgu ishaldir, ancak her hastada görülmeyebilir. Karında şişkinlik, ağızda tekrarlayan yara, zayıflama, kansızlık, eklem ve kemik ağrıları, infertilite, tekrarlayan düşükler, osteoporoz, saç dökülmesi, migren, duygu durum değişikliği de görülebilir. Hastalığın tedavisinin temel unsuru glutensiz beslenmektir. Ayrıca; şampuan, dudak nemlendiricisi, vücut losyonu gibi ürünleri alırken de gluten içerip içermediği kontrol edilmelidir' dedi.
Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. İbrahim Toker; kalbe ve beyne zehirli etkisi olan karbonmonoksit zehirlenmelerinde en etkin tedavisinin hiperbarik oksijen tedavisi olduğunu söyledi.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Karabacak, pandeminin ardından 24-44 yaş aralığında kalp krizi görülme sıklığının arttığını söyleyerek, Pfizer, BioNTech ve Moderna aşılarının kalp kası iltihaplanması ve kalp krizine sebep olabileceğine dair birtakım kanıtlar ortaya çıktı dedi.
Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, uyuz hastalığı konusunda kedi sahiplerinin paraziter tedaviye dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, 'Özellikle kedilerin mama ve su kaplarının hijyenik olmasına dikkat edilmeli' dedi.
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, 'evlilik korkusu' anlamına gelen 'gomofobi' ile ilgili verdiği bilgilerde, çiftlerin konuşamadıkları için korkularının görüldüğünü söyleyerek, Evliliğe yüklenen anlam, evlilikten korkmalara sebep olabiliyor dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çağlar, prematüre bebeklerde sıklıkla akciğer ve solunum sorunu yaşandığına değinerek, 'Prematüre bebeklerde göz ve kalp problemleri görülebiliyor. Bu bebeklerin fiziksel ve nörolojik takibi çok önemli, anne babalar çocukların kontrollerini aksatmasın' dedi.
Dermatoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Çağdaş Koç, dermoid kistlerle ilgili verdiği bilgilerde, 'Dermoid kistler, derinin altında ya da vücut içinde küçük şişlikler şeklinde ortaya çıkıyor. Genellikle kanserli olmayan bu hücreler eğer vücut içindeyse başka bir organa baskı yaparak çeşitli sorunlara yol açıyor. Vücut içindeki ve estetik kaygılara neden olan cilt altındaki kistler ise ameliyatla alınabiliyor' dedi.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Serhat Doğan, obezite cerrahisinin vücut kitle endeksi 40'in üstündeki kişiler için bir seçenek olduğuna işaret ederek, 'Obezite ameliyatlarında hiç risk yok ya da çok riskli gibi bir şey söyleyemeyiz. Yani tıpkı diğer ameliyatlar gibi riskleri bulunmaktadır, ne fazla riskli, ne de risksiz' dedi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde, '15 Kasım Dünya KOAH Günü' dolayısıyla hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendirmek amacıyla ücretsiz Solunum Fonksiyon Testi (SFT) yapıldı.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ersin Özaslan, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla verdiği bilgilerde, kanserin yüzde 90'ının sigaradan kaynaklandığını söyleyerek, 'Sigarayı hayattan silersek akciğer kanseri en nadir kanserlerden olur' dedi.
Kafatası içinde en çok rastlanan tümör olan hipofiz tümörü, görme sinirlerinin arka kısmında yer alan ve hipofiz bezinin nitelikli bir şekilde işlevini yerine getirmesini engelleyen dokudur.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, KOAH hastalarının özellikle soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek, 'KOAH hastalarının normal popülasyona göre mikrobik hastalıklardan etkilenme oranı yüksek' dedi.
Psikolog Ahmet Özen, depresif, mutsuz olma hali, intihar düşünceleri gibi durumların depresyon belirtisi olabileceğini söyleyerek karşı tarafın depresyonda olma halinin kişiyi etkileyeceğini ancak başkasının depresyon halinin kişiyi de aynı duruma sokabilme durumunun pek fazla olmadığını ifade etti.
Kayseri'de 5 gün süren 2023 UMKE Temel Eğitimi; 43 personel ve gönüllülerin katılımıyla 'Kapadokya'nın Giriş Kapısı' olarak nitelendirilen Soğanlı Vadisi'nde gerçekleştirildi.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karaman, kilo kaybı, ishal ve mide ağrısının yanı sıra beklenmedik zamanda başlayan şeker hastalığının da pankreas kanseri belirtisi olabileceğini söyleyerek, 'Hastaların sadece yüzde 10 ile 15'i erken evrede fark ediliyor' dedi.
Kayseri Şehir Hastanesi’nde 27 yaşındaki kadın hastaya karın iç zarından üreme organı yapıldı. Hastalık hakkında bilgiler aktaran Jinekoloji Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker, “27 yaşındaki Müllerian Agenezi (Doğuştan Vajina Yokluğu) teşhisi konulan hastamıza karın iç zarından bir vajina ameliyatı gerçekleştirdik.
Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında; lösemi hastalığını yenen 30 çocuk için organize edilen Sevgi Treni Kayseri’ye ulaştı. Gardan alınan çocuklar konvoy eşliğinde etkinlik alanına götürülecek.
Kayseri'de uzay mekiğini andıran kabinde yapılan hiperbarik oksijen tedavisi, birçok hastalıkta mücadelede kullanılarak hastalara şifa oluyor.
LÖSEV Kayseri Şubesi 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar haftasını kutlamak amacıyla şenlik düzenledi. LÖSEV Kayseri İl Koordinatörü Ayşegül Çiftçi, “Burada yapılan etkinlik herkesin gönlünce eğlendiği lösemili çocuklar haftasına ve kansere dikkat çekmek amacıyla yaptığımız bir çalışmadır.