Emre YELKEN

KAYSERİ NİN DEPREMSELLİĞİ

Emre YELKEN

Ülkemiz genel olarak 4. Jeolojik kuşakta oluşmuş, bunun neticesi olarak da genç ve hareketli bir yer yapısına sahibiz. Peki Kayseri olarak bu güncel yer hareketlerinin neresindeyiz?
Kayseri ve çevresini etkilemesini düşünülen deprem; doğrultu atımlı bir fay olan Ecemiş Fayında oluşabilecek hareketlenmedir. Bugün şehrimizin 80 km güneyinde yer alan fay, Niğde ile Adana arasındaki Toroslar’ı enine kesen Ecemiş çukurluğundadır .Ayrıca şehrimizin güneyinde yer alan Erciyes dağının etrafında (İşte fayın uzanış ve geometrisinin tespit edilerek bu faya yakın bölgelerde yapılacak çalışmalarla Erciyes te var olan sıcak sulu jeotermal bölgeleri tespit edilebilir.) ve Kuzeyde Erkilet bölgesinde bir çok küçük faylanmalar mevcuttur. Kuzey Doğu-Güney Batı doğrultusunda uzanan fayların çökmesi sonucu Sarımsaklı veya Kayseri Ovası olarak adlandırılan depolanma alanları oluşmuştur. İşte bu ecemiş fayı üzerinde her 100 yılda bir yaklaşık 6.5; her 500 yılda bir ise yaklaşık 7.2 aletsel büyüklüğünde deprem olabileceğini istatistiksel hesaplamalarla tahmin edebiliriz. Olması muhtemel bu depremin Kayseri’ ye mesafesi 80 km civarında olacaktır.
Peki Kayseri de bugüne kadar deprem olmuş mudur?
Evet Kayseri ve bölgesinde deprem olmuştur. Bu depremleri tarihsel ve aletsel depremler olarak ikiye ayırıp sınıflandırabiliriz.
Tarihsel olarak 1717 yılında Şubat ayı depremi Camii Kebirin kubbe,kemer ve kolonları yıkılmış.
14 Ağustos 1835. Cami Kebir ,Yanıkoğlu camilerinin minareleri hasar görmüş ve 1064 kişi hayatını kaybetmiştir. Gelelim 20. yy da Kayseri’de hasar verici depremlere;
Gemerek Depremi: Tarih:28.05.1914 Aletsel Büyüklük:5.6 Kayseri’de şiddetli şekilde hissedilmiştir.
Kayseri Depremi: Tarih:21.02.1940 Aletsel Büyüklük:5.3 Kayseri çukurluğu arasında bulunan köylerde 37 ölü ve çok ağır hasar meydana gelmiştir. Depremde Erciyes tepesinde kaya düşmeleri görülmüştür.
Yozgat-Kayseri Depremi: Tarih :13.04.1940 Aletsel Büyüklük: 5.6 çok sayıda ölü ve yaralanmalara sebep olmuş. İşte deprem gerçeği altında olan ülkemizde unutmayalım ki oluşan depremin vereceği hasarın maddi zararından çok daha düşük maliyetle depremin etkisini azaltabiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları