Gülcan Deniz

Yerli malı haftasının önemi

Gülcan Deniz

Yeli Malı haftası gelmişken yerli üretimin öneminden ve haftanın nasıl kutlandığını, nasıl kutlanırsa daha iyi olur konularında yorumlarımızı paylaşalım.

Yeli Malı haftası Milli Eğitim Bakanlığı’nın Belirli Gün ve Haftalar şeklinde belirlediği haftalardan biridir.

12-18 Aralık tarihleri arasında yurt genelinde kutlanır. Kutlama haftasında yurt genelinde farklı farklı kutlama biçimleri görülür ve aslında bir bilinçlendirme haftasıdır da aynı zamanda. 

Yerli malı kullanımının önemi ve gereklikikleri noktasında bilinçlenmek kutlama yapmaktan çok daha önemlidir. Çünkü bu bilinç olmadığı sürece neyi neden kutladığımızın farkında olmayız. Farkında olduğumuzda kutlamanın bir karşılığı vardır diye düşünüyorum. Bu bakımdan bu haftanın bir bilinçlenme haftası da olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Yerli malı konusuna gelince... Bir şeyde yerlilik dendiğinde sadece gıda alanında yerli ürünler akla gelmemelidir. Bir ülkenin çok farklı alanlarda üretimi ve tüketimi vardır bildiğiniz gibi. Bu alanlardaki dışa bağımlılık bağımsızlığın derecesini ve yerli ürünlerin varlığının derecesini belirler.

Bu yüzden yerli malı haftasını değerlendirirken, kutlarken ve ne olduğuna bakarken yerli malından anlamamız gerekenin her alanda yerli üretim olduğunu unutmamak gerekir.

Nedir bu yerli ürünler?

Mesela hayati öneme sahip ürünlerden bahsederek konuya yaklaşacak olursak, gıda başta geliyor. Soframıza taşıdığımız her ürünün yerli üretim mi içeriğinde neler vardır yerli değilse nereden gelmiştir sağlımıza olumlu olumsuz etkileri nelerdir gibi faktörlere bakmamız gerekiyor. Yeli gıda tarımsal üretimden ve bu topraklarda yetişen tohumlardan üretilerek yapılmalıdır. Bu konuda zaten gerek kamunun gerekse sivil oluşumların yerli tohum çabaları mevcuttur. Bilinçlenmeden bahsetmiştik ya, işin bilincinde olanlar bu alanda çalışma yapmaya devam ediyorlar. Bu yüzden de sofraya taşıdığımız her türlü gıdanın değerlendirmesini sağlığa etkilerini vs araştırıyor kamuoyunu bilgilendiriyorlar. Yazarlar çizerler de konuya duyarsız kalmayarak alanda yazınsan üretimlerini sürdürüp bilinçlenme ye katkı sağlıyorlar. Gıdanın ithal oluşu ekonomik olarak da sağlık açısından da çok sayıda sakınca barındırabiliyor. Tabii ülke bağımsızlığını da etkiliyor.

Hayati denebilecek başka bir alan ise aşı/ilaç üretimidir. Genel anlamda sağlık alanındaki üretimler. Tıpkı gıdada olduğu gibi, hastalanınca kullandığımız ilaçlar farklı farklı ürünlerden elde edilen sonuçlardır. Doktorların ilaç olarak verebileceği şeylerdir. Bakanlık da bu konudaki bilinçlendirmeyi zaman zaman yapmaktadır. Bilinçsiz ilaç tüketimleri konusunda vs. Sağlıkta da yerli olmak için, ilacımızı aşımızı biz üretmeliyiz ve içinde ne olduğunu biz bilmeliyiz. Tabii ki hiç ilaç üretmiyoruz diyemeyiz. Gündeme bilim adamlarımızın çalışmaları da geliyor haberdar oluyoruz. Kendi aşımızı ilacımızı üreterek, zorlu hastalıklara da çözüm üretme çabasındayız. Yabancının ilacına muhtaç olmadan kendi ilacımızla hastalıklarımıza şifa olmaya çalışmak zorundayız. 

Başka alanlar ise askeri, bilimsel, giyim, dijital, uydu teknolojileri, genel olarak teknoloji, sanayi şeklinde genel başlıklarla sayılabilir.

Yerli üretimin neden çok önemli olduğunu şuradan anlayabiliriz. Diyelim ki askeri alanda dışa bağımlılık var. Askeri alanda ithalat yapılan ülke ile durum ve şartlar gereği farklı politikalar savunup ters düştüğümüzde, bu ülke anlaşmaları iptal edip askeri alandaki ihtiyaçlarımızı karşılamayabilir ve muhtemel bir savaş halinde ya da terörle mücadelede aksamaya yol açabilir.

Bu bakımdan kendi ürettiğimiz ürünlerle her türlü alanda kendi kendimize yetecek duruma gelebilmeliyiz.

Bu bakımdan vatandaşların da bilinçlendirilmesi gerekir ve hepimizin üzerimize düşenleri yaparak yerli ürünlerin artması için çaba göstermeliyiz.

Yerli Malı Haftasında şiirler de okuyalım ancak üreterek o şiirleri şenlendirelim.

Yazarın Diğer Yazıları