'Avrupa'yı doğru insan yetiştirerek geçebiliriz'

Araştırmacı Yazar Bahadıroğlu, kentimizde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmasında en büyük yatırımın insana yapılması gerektiğini belirterek 'Türk milleti olarak önceliğimiz insandır. Avrupa'yı sadece doğru insanlar yetiştirerek geçebiliriz' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi ile Mustafa Eraslan Anadolu Lisesi tarafından yürütülmekte olan 'Mimar Sinan'ın İzinde Genç Adımlar Projesi' kapsamında kentimize gelen Araştırmacı Yazar Yavuz Bahadıroğlu aynı zamanda kitabının ismini taşıyan 'Mimarideki Osmanlı Mührü, Mimar Sinan' adlı konferansa katıldı.
İl kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Başbakanlık Başdanışmanı ve önceki dönem AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Doğan, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, bazı STK temsilcileri ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.



Yeni Sinan'lar yetişmeli
İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş programın açılışında yaptığı konuşmasında Mimar Sinan'ın eserlerine yeteri kadar sahip çıkılamadığını ifade ederek; 'Bunun en önemli gerekçesi ise yeni Sinanların yetişmemesi… Maalesef yeni nesiller teknolojik imkanlar bu kadar gelişmiş olmasına rağmen, bilişim sistemi gelişmişken eserler ortaya koyamıyorlar. Bu da bizim için bir utanç meselesi. Arzumuz yeni Sinan'ların yetişmesi yönünde. Bununla ilgili herkes üzerine düşeni yapmalı' şeklinde konuştu.

'İyi anlatmalıyız'
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ise Ağırnas'ta doğan Mimar Sinan'ın 375 eseri Türk milletine kazandıran önemli bir isim olduğunu belirterek; 'Bunu yeni nesillere iyi anlatmak gerekiyor.' dedi.

Avrupa'nın ruhu çökmüş
Ünlü Yazar Bahadıroğlu ise konuşmanın başında doğru insan olmanın önemine değinerek; 'Avrupa'nın insana, ahlaka, doğruluğa, vicdana ihtiyacı var. Bunlar çökmüş. 'Ben Avrupa çökmüş' derken zannediyorlar ki teknoloji çökmüş. Hayır; Avrupa'nın ruhu çökmüş. ' dedi.

'Eğitim sistemini kavramaya ihtiyacımız var'
'Ben şunu anlayamıyorum, çözemedim. anlamadığım bir şey var. APO alıyor ana kucağından 17-18 yaşındaki bir çocuğu 3-5 günlük bir eğitimden sonra dağ şartlarında yaşamaya razı ediyor. FETÖ yine alıyor ana kucağındaki bir çocuğu 3-5 senelik bir eğitimden sonra uçak kaçırtıp kendi parlamentosunu, kendi insanını bombalayacak hale getiriyor. Benim devletim 20 senelik bir eğitimle aynı çocuklara vatansever bir kıvam veremiyor. Bu nasıl iş. Burada bir arıza var. Eğitim ve kültürde bir arıza aramak lazım. Vaktiyle 600-700 sene yaşayan, eserler inşa etmiş, insanlar yetiştirilebilen eğitim sistemini bugün kendiliğinden inşa etmekten aciz olduğunu arızaya bağlıyorum. Ruh arızası içerisindeyiz. Yoksa insanımızın genleri aynı, değişmedi ki. Yeni yapılan camiler büyük olmasına büyük ama estetik açıdan sıfır. Neden Süleymaniye'nin ruh huzurunu vermiyor yeni camiler? Bugün yapılan her betonarme binanın ömrü 100 yıldır. Köprüler, tüneller, Avrasyalar 100 yıl sonra yok alacak. Betonun ömrü 100 yıldır. Ama burada bin yıllık camiler var. Bunları insan yapmamış mı? Süleymaniye için 'Ya yerden bir kudret eliyle bitirilmiş, ya da Gökten bir kudret eliyle indirilmiş mabet' denir. Ama sonuçta etten kemikten insanlar tarafından inşa edilmiştir. Ama anlatılamıyor. Burada önemine vurgu yapılması gereken şey doğruluktur. O zaman Mimar Sinan'ın kıvamını kavramaya ihtiyacımız var. Eğitim sistemini kavramaya ihtiyacımız var.' şeklinde konuştu.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme