Et ithalatı yerine, yerli üretim artırılmalı

Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi Kırmızı et ithalatına ilişkin iznin çıkarılmasının doğru olmadığını iddia ederek 'Bunun sonrasında Türk çiftçisi ve et üreticisi büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır. Hem üreticiyi koruma adına hem de kalkınmayı sağlamak adına ithalat yerine, üretimi artıracak formüller bulunmalı' dedi.

'İnsanlarımızın üretimlerini devam ettirmeleri için de desteklerin daha fazla verilmesi gerekiyor'  diyen Başkan Çelebi; 'Canlı hayvan et ithalatıyla ilgili yeni bir girişim başlatıldı. Bu durumu bizler hiçbir zaman mecbur kalınmadıkça yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu yapıldığında çiftimizin üretimi düşmekte ve para kazanamadığı için de bu işleri bırakmakta. Tabi böyle olunca da tüketicimiz daha fazla etkilenmekte. Dolayısıyla girdi maliyetlerinin düşürülerek üretimin artırılmasını istiyoruz. Çünkü böyle olunca tüketici eti veya hububatı daha ucuza yiyecektir. Hiçbir zaman her şeyi ithalata bağlamak doğru değildir. Büyükşehirlerde yoğun bir şekilde bulunan alışveriş merkezlerindeki yüksek et fiyatları gerekçe gösterilerek et ithal edilmesini ve faturanın Türk çiftçisine kesilmesini doğru bulmuyoruz. Et ithalatına izin verilmesi sonrasında Türk çiftçisi ve et üreticisi büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır. Bu uygulama sonucunda kazanan Avrupa ülkeleri et üreticileri olurken kaybeden Türk çiftçisi, Türk et üreticisi olacağını düşünüyoruz. Bunlar gelip geçicidir. Yıllarca yapıldı ancak bir faydası olmadı. Ülke ekonomimizin ve çiftçimizin geleceğe daha umutlu bakabilmesi için üretime destek verilerek, üretimin artırılması sağlanmalıdır. İnşallah doğru adımlar atılır. Bununla birlikte çiftçimiz daha fazla üretir. Ülkemiz kalkınır. İthalata harcadığımız para üreticinin cebinde kalır. Ülkemiz daha zengin hale gelir. Yani kalkınmak için üretim şart. Olmazsa olmazlardan' diye konuştu.

Çiftçi borçlarına ilişkin düzenleme yapılsın

Çiftçilerin borçlarının 3 yıldır afetler sonucu ertelendiğini dile getiren Başkan Çelebi; '2015 yılı Türkiye için bol yağışlı bir şekilde geçti ama bizler açısından pekiyi geçmedi. Haziran ayında yaşanan dolu felaketi oldu. Bundan dolayı %100'e varan zarar oldu. Bunu gerekli mercilere ilettik. Beklentimiz bu zararların telafi edilmesi yönünde.  Çiftçilerimizin üzerinde zaten 2013'ten bu yana devam eden bir borç ertelemesi var. 2013'te don oldu borçlar ertelendi. 2014'te don olayı oldu yine borçlar ertelendi. 2015'te bu kez  doludan dolayı felaket oldu ve borçlar ertelendi.   Bu borç ertelemeleri çiftçimiz açısından pek te iyi olmuyor. Çünkü ertelendikçe borçlar faizle katmerleniyor. Sonuçta çiftçimizin üretim yapması gerekiyor. Tekrardan arazilerini ekip biçerek para kazanıp bu borçlarını ödemeleri gerekiyor. Bu durumu gerekli mercilere ilettik. Mağduriyetlerinin giderilmesi için raporları hazırladık. Bunları Bakanlığımıza bildireceğiz. Umarım bununla ilgili iyi bir haber gelir' dedi.

Çiftçilere Danışmanlık hizmeti

2016 yılı içerisinde bazı projeleri hayata geçirmek istediklerini anlatan Çelebi, 'Melikgazi Ziraat Odası olarak çiftçimize danışmanlık hizmeti verebilmek için sertifikamızı aldık. Ancak geçen yıl müracaatta istediğimiz rakama ulaşamadık. İnşallah bu yıl hayata geçirmek istiyoruz. Çiftçimizin daha bilinçli hale getirilmesi için bu hizmeti önemsiyoruz' diye konuştu. Haber-Fotoğraf: Ramazan Karakuş  

Bakmadan Geçme