Hurmanın faydaları
Merhaba Değerli Okurlarımız;
Malumunuz Ramazan ayındayız ve bu mübarek ayda bol bol tükettiğimiz Hurmanın faydalarını Aktarım Diyor ki köşemizde sizlerle paylaşmak istedim. Bakalım özellikle Ramazan ayında sofralarımızdan eksik etmediğimiz hurmanın faydaları neler imiş.
Hurma dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelir. Özellikle ana vatanı Arap Yarımadası'nda birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma aynı zamanda Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türüdür. Özellikle Ramazan aylarında tüketimi zirve yapar. İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır.
Hurma, DNA'ları ve hücreleri yenileme özelliği olan nadide meyvelerden bir tanesidir. Hurmanın yetiştiği bölgeye göre farklı çeşitleri vardır. Kış aylarında daha çok elma boyutundaki hurmalar tüketilir.
Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemi bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür. Şeker, protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral içermektedir. Ayrıca zengin bir C, B1, B2 ve A vitamini kaynağıdır. İyi derecede flor içerir, flor diş çürümelerini önler ve bağışıklık sitemine güç katar. Hurma, bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da zengin bir şifa kaynağıdır.
Hurmanın Sağlığa Faydaları
İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Özellikle Trabzon hurması kış aylarında üşütmeden kaynaklanan hastalıklar için anlık sonuçlar alırken, diğer hurma çeşitleri uzun süre korunabildiği için 12 ay boyunca tüketilebilmektedir.
Hurmanın Kansere Faydaları: Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hurma çok yüksek lif içerir, (ortama 7-19 ). Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından korur. Belki de bu yüzden yapılan birçok araştırma hurmayı yüksek derecede tüketen Araplarda kansere yakalanma oranın çok düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca birçok bilimsel araştırma yüksek derecede lif içeren besinlerin bizi kolon, rahim ve göğüz kanserlerinden koruduğunu ortaya koymuştur.
Hurma Vücudu Temizler: Hurma çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermezler. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. Yüksek derecede antioksidan içeren diğer meyvelerden çok önemli bir farkı vardır. Diğer meyveler belirli bir süre bekledikten sonra antioksidan özelliğini
kaybetmeye ve çürümeye başlarlar. Hurmanın ise bekledikçe antioksidan özelliğinin gücü artar.
Hurmanın Kalbe Faydaları: Hurmanın çok iyi bir antioksidan olduğundan bahsettik. Antioksidanlar genel anlamda vücudu zararlı bakteriler ve mikroplardan vücudu temizlerler. Hurma, özellikle damar tıkanıklık nedenlerini ortadan kaldırarak kalp sağlığını korur. Damarlarda meydana gelen tıkanmalardan kaynaklanan kalp hastalıklarına izin vermez ve dolaylı olarak kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
Hafızaya Faydalıdır: Hurmanın en önemli faydalarından bir tanesi şüphesiz beyne ve dolaylı olarak hafızaya verdiği ciddi destektir. Hurmalar A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine bağırsaklarda Retinal'e dönüşen 15,6 mg β-karoten içermektedir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma β-karoten'in düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybını önleyici faydalarının olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Hurmanın Diyabet Ve Yüksek Tansiyona Faydaları: Çok eski çağlardan beri Arap Yarımadası'nda diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu bilinir. Fakat bu özelliği son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Bu özelliğinden dolayı uzmanlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye edilmektedir. Sürekli olarak tüketilmesi bu tür şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Şeker Seviyesini Dengeler: Hurmanın şeker seviyesini önemli derecede ayarlamayı başaran en önemli besin kaynağını olduğunu söyleyebiliriz. Hurmanın içerdiği bir şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılır. İşte bu şeker türü vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlamaktadır. Bu şeker glikoz olmadığı için bir zararı yoktur. Hatta tam tersine birçok açıdan faydalıdır. Şeker hastalıklarında şekerin hızlı bir şekilde yükselmesi başta göz olmak üzere birçok organ için çok büyük sorunlar oluşturmaktadır. Hurmanın yukarıda anlattığımız şeker türünü bol miktarda içermesi bu ani şeker artışını engeller ve şeker seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutar. Bu durumda birçok organın hızlı şeker artışına bağlı olarak ciddi hasarlar görmesini engeller.
Bazı uzmanlar hurmanın kan şekerini arttırdığı yönünde iddiaları vardır. Fakat incelediğimiz birçok araştırma sonucu bunun tam aksini gösteriyor. Bu durumda eğer şeker hastalığı sorunlarınız varsa yapmanız gereken en iyi şey doktorunuza danışarak hurma tüketip tüketemeyeceğinizi veya ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmektir.
Hurmanın Anemi Hastalığına Faydaları: Hurmanın sağlığımıza faydası açısından diğer bir özelliği ise anemi veya diğer adıyla kansızlığa karşı önemli bir şifa kaynağı olmasıdır. Hurmanın bol miktarda içerdiği demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini dengeler. Bu durum özellikle hamilelik döneminde olan kadınlar ve gelişmekte olan çocuklar için çok önemlidir. Çünkü kadınlarda hamilelik döneminde ve çocuklarda gelişme döneminde en çok ihtiyaç duyulan alyuvarların korunması ve gelişmesini sağlar. Alyuvarlar kan içerisinde oksijen taşıdıkları için çok önemlidirler. Hurma ayrıca çok yüksek demir içermektedir. Günde 12-17 hurma tüketimi neredeyse vücudun bir günde ihtiyacı olan bütün demir ihtiyacını karşılar.
Hurmanın Karaciğere Faydaları: Karaciğerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında B1 ve B2 vitaminleri gelir. Bu vitaminler karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar. Bunun yanında sarılık hastalığından korunmaya karşı Hurma önemli bir görev üstlenmektedir.
Gözleri Kuvvetlendirici Özelliği Vardır: Hurmanın çok zengin bir A vitamini kaynağı olduğunu söylemiştik. A vitamini gözlerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden birisidir. Düzenli olarak hurma tüketimi göz sağlığını ve göz sinirlerini korur.
Kemiklere Faydalıdır: Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içeren hurma genel anlamda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, vitamin eksikliğinden dolayı oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
Ruh Sağlığını Korur: Günümüzün en önemli hastalıkların başında stres ve stres kaynaklı hastalıklar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bilimsel çalışmalar hurmanın içerdiği bol miktardaki B6 vitaminin sinir sitemini ve kasları önemli ölçüde güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca hurmanın yine bol miktarda içerdiği magnezyumun sinir sistemi üzerinde ciddi etkisi vardır. Günde ortalama 7-8 tane hurma tüketildiğinde stres ve stresin neden olduğu biline ve bilinmeyen birçok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz.
Damar Sertliği ve Kolesterole İyi Gelir: Günümüzde en sık rastlanan hastalıkların arasında şüphesiz damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kolesterol vardır. Özellikle damar sertliği ile alakalı rahatsızlıklara hasta sayısı günden güne artmaktadır. Hurma içerdiği zengin vitamin ve besin kaynaklarıyla özellikle damar sertliği hastalıklarına karşı çok etkilidir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını da düşürür.
Çocuk Gelişimine Ciddi Katkı Sağlar: Hurma ile alakalı olarak yapılan birçok bilimsel araştırma, hurmanın antiseptik özelliğinde dolayı yaraların iyileşmesinde büyük rol oynadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte potasyum deposu olan hurmanın çocukların gelişimine çok önemli katkılar sağlamaktadır. Hatta bazı zamanlar çocukların 3-4 aylıkken hurmayı ezerek bebeklere yedirilmesini tavsiye etmektedirler. Bunun yanında hurmanın doğum esnasında meydana gelen kan kaybı ve güç kaybı gibi birçok soruna şifa olduğu söylenir.
Sindirim Sistemine Faydalıdır: Hurmanın yeterince lif ve şeker içermesi sindirim sistemi için de önemli faydalar sağlamaktadır. Birçok uzman lifli besinlerin müshil görevi gördüğünü savunmaktadırlar. Hurmanın içerdiği şeker ve melatonon gibi besin maddelerinin sindirim sistemi için çok faydalı olduğu kesindir.
Cilt Sağlığını Korur: Hurma suyunun cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Antioksidan ve besleyici özelliğinden dolayı cilde sadece sağlıklı bir görünüm kazandırmakla yetinmez, aynı zamanda cilt üzerinde meydana gelen tahrişleri giderir, hücreleri canlı tutar.
Trabzon Hurmasının (Cennet Hurması) Faydaları
Trabzon Hurması, Cennet Hurması olarak bilinmektedir. Asıl ana vatanı Çin'dir ve kışa doğru kasım aylarında çıkar. Ortalama elma büyüklüğünde olur ve turuncu renklidir. Genelde ekşimsi veya tatlıdır. Yetiştiği ağaç 6-7 metreye kadar uzayabilmektedir. Zengin askorbik asit içerir ve B1, B3, C vitaminleri deposudur.
Trabzon Hurması kalp damar hastalıklarından koruduğu gibi genel anlamda bağışıklık sitemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında üşütmeden kaynaklanan hastalıklardan korur.
Kansızlık problemlerine karşı önerilir. Protein, karbonhidrat, potasyum açısından zengindir. Ayrıca A, B1, B2, B3 ve C vitaminlerini içermesi kansızlık sorunlarını gidermede önemli rol oynayan element ve vitaminlerdir.
Çok zengin lif içerdiği için, sindirim sistemlerine faydalıdır. Mide ve bağırsak hastalıklarını iyileştirici özelliği vardır.
Kolesterol ve tansiyonun dengelenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca iştahsızlığı giderir.
Trabzon hurmasının sıkılarak elde edilen suyu yüksek tansiyon tedavilerinde kullanılır.
Hücrelerin uğradığı tahribatları giderir ve dokuları tedavi eder ve korur. Bunun dışında yeni hücrelerine oluşmasına katkıda bulunur.
Yaprakları da önemli bir antioksidan özelliği görür, yapraklarının kaynatılarak cilde uygulanması cilt sağlığına katkı sağlar.
Gastrit ve ülser hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan öksürük, nezle , grip gibi hastalıklara iyi gelir. Tedavi edilmelerine yardımcı olur.
Hurma Çekirdeğinin Faydaları
Hurmanın içi ve hurma ağacının yaprakları kadar hurma çekirdeğinin de birçok faydası vardır. Fakat hurma çekirdeğini tüketmeden önce eğer bir hastalıktan dolayı ilaçlı tedavi görüyorsanız mutlaka doktorunuza danıştıktan sonra tüketmeye başlamalısınız. Hurma çekirdeği yüksek miktarda glikoz, kalsiyum ve protein içerdiği için birçok hastalıktan korunmayı sağladığı gibi, vücudum ihtiyacı olan farklı vitamin ve mineralleri de karşılamaktadır.
Damar sertliği problemlerinin çözümünde önemli rol oynar.
Kadın hastalıklarına çok iyi gelir.
Kan dolaşımını hızlandırarak aynı zamanda damar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Çok iyi bir balgam söktürücüdür ve ayrıca öksürüğe de iyi gelir.
Toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle karaciğere çok faydalıdır.
Hurma çekirdeğinden oluşturulan sabunlar mantar hastalıklarını tedavilerinde kullanılmaktadır.
Kahveye karıştırılarak içildiğinde gaz ve şişkinlik şikyetlerini giderir.
Hurma Çekirdeğinin Kullanışı: Hurma çekirdekleri ezilerek toz haline getirildikten sonra yoğurt veya bala karıştırılarak tüketilebilir. Sürekli tüketilmesi önemlidir. Fakat tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
Hurma Pekmezinin Faydaları
Hurma pekmezi çok eski çağlardan beri özellikle kış aylarında meydana gelen salgın ve soğuk algınlıklarına karşı tedavi amaçlı kullanılan besinlerdendir. Genel anlamda hurmanın faydaları hurma pekmezi için de geçerlidir. Fakat bazı hastalıklar için çok etkili bir besindir. Özellikle soğuk algınlıklarında anlık sonuç almak için kullanılır.
Hurma pekmezi enerjiyi arttırır ve kış aylarında üşümeyi engeller. Kanı hızlandırma özelliği olduğundan dolayı vücudu ısıtıcı özelliği vardır.
Hurma pekmezi özellikle Ramazan aylarında gün boyu aç kalanlar için çok iyi gelir. Kaybedilen enerjinin kısa zamanda toplanmasına yardımcı olur.
Beyin hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve zihni açık tutar.
Bronşları açar ve astım nöbetlerinde rahatlamayı sağlar.
Kuru öksürüğe karşı etkilidir ve balgam söktürür.
Boğaz iltihaplarını ve iltihaptan dolayı meydana gelen ağrıları hafifletir.
Bazı hastalıklar için koruyucu özelliğe sahiptir. Bunlardan en önemlisi kanser hastalığıdır. Kansere yakalanma riskini azaltır.
Hurmanın Zararları
Hurma daha çok aşırı şekilde tüketildiği zaman zararlı hale gelebilir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır.
Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez.
Kilo sorunu olanlar aşırı şekilde tüketmemelidirler. Çünkü kilo yaptığını savunan uzmanlar var.
Yine aşırı tüketime dayalı olarak dalağa zarar verme durumu söz konusudur.
Çok aşırı tüketildiğinde göz ve baş ağrısına neden olabilir.
Tavsiyeler
Hurmanın sağlığımıza olan katkıları birçok bilimsel araştırma ile ispatlanmıştır. Bu yüzden günde en azından 1-2 tane ve sürekli olarak tüketmekte fayda var. Özellikle doğum sonra kadınları ve gelişmekte olan çocukların tüketmesi tavsiye ediliyor.
Hurma uzun süre muhafaza edilebilen bir meyvedir ve diğer meyvelere göre bekledikçe besin maddelerinin gücü artmaktadır. Bu yüzden yılın 12 ayı boyunca tüketilebilir.
Yalnız Trabzon Hurması diğer bir ifadeyle Cennet hurması kış aylarında çıktığı için ayrıca tüketilebilir. Cennet hurması mevsimlik olduğu için kış aylarında tüketmek bu ayda soğuk algınlıklarından kaynaklanan hastalıklara karşı önceden tedbir almamızı sağlar.
Evet bugün hemen hemen vücudun tamamına oldukça faydası olan hurmayı tanıdık ve tanıttık bir başka Aktarım Diyor ki köşemizde buluşmak dileği ile hoşçakalın.
Hazırlayan: Selda Avcı