Suriyelilerin iş hayatı yasallaşıyor

İşletmelerde ara eleman açığını kapatan Suriyeli göçmenlerin iş hayatında mağdur olmamaları için Çalışma Bakanlığı'nca kanun düzenlenmesi getirildi. Düzenlemeye göre göçmenler sadece geçici koruma aldığı illerde çalışabilecek ve işverenler yabancı uyruklu çalışanlara asgari ücretin altında ödenme yapamayacak. Çalışan sayısından sadece yüzde 10'u yabancı olacak. Yasalara uymayanlara ciddi cezalar verilecek. Kayseri Ticaret Odası, üyelerine bilgi mesajı geçerek geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelik konusunda uyarda bulundu.

 Kayseri Ticaret Odası üyelerine mesaj atarak geçici koruma sağlanan yabancıların çalıştırılma izinlerini belirleyen yönetmeliğinin resmi gazetede yayımladığını belirterek,  Suriyelilerin çalıştırılmasın usullere dikkat edilmesi konusunda uyardı. KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz imzalı yazıda, Çalışma bakanlığının yaptığı düzenlemede işveren ve yabancı uyruklu çalışanlara yaptırımlar getirildiğini anlatıldı. Buna göre; geçici koruma sağlanan yabancılar izni olmaksızın hiçbir iş yerinde çalışamayacak ve sadece geçici koruma aldığı illerde çalışabilecek. Yabancıların çalışabilmesi için geçici koruma aldığı tarihten 6 ay sonra Bakanlığa başvuru yaparak izin alabilecek. İşverenlerde, çalıştırdıkları Suriyelilere asgari ücret altında ödeme yapamayacak. İşyeri personel sayısının en fazla yüzde 10 oranına kadar yabancı işçi çalıştırabilecek. Yönetmeliğe uymayan işyerlerine yönetmeliğe aykırı çalıştırdığı her bir yabancı uyruklu çalışan için en az 2 bin 547 lira dan başlayan idari para cezası kesilecek. Suriyeliler de, Türkiye’deki çalışma mevzuatına bağlı olacak. Bu kapsamda Türkiye’de asgari ücretin altında çalışma yaptırılamayacağı hükmü Suriyeliler için de geçerli olacak.

Neden böyle bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyuluyor?

Yaklaşık 4.5 yıldır ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin  sadece 7 bin 351’ine çalışma izni verilirken, geriye kalanlar  çalışma izni olmaksızın ülkede değişik işlerde çalışıyor. Bu nedenle de  Suriyelilerin bir kısmı kötü şartlarda ve kayıt dışı olarak çalışma hayatına katılıyor. Kayıt dışı çalıştırma hem Suriyelilerin insani olmayan koşullarda çalışmasına neden olurken; hem de çalışma hayatında haksız rekabet sonucunu doğuruyor.

Kanun düzenlemesinde açıklar da var
Ancak kanun düzenlemesinde açıklar da var. Kanunu iyi analiz eden ve kötü niyetliler yönetmeliği delerek yine işine geldiği şekilde yabancı uyruklu işçi çalıştırmaya devam edebilecek. Suriyeli çalışanların işyerinde çalışanların yüzde 10’unu geçemeyeceği kuralı, başvuru tarihi itibarıyla geriye dönük olarak 4 haftalık sürede açık bulunan işlerin kapatılmadığı takdirde geçerli olmayacak. Kısaca bir işyerinde bulunan açık işlere 1 ayda eleman bulunmuyorsa, işyeri istediği kadar Suriyeli çalıştırabilecek.

(Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme