Ahmet TAŞ

Erciyes'in eteğinde bir medeniyet şehri

Ahmet TAŞ

Kayseri, Orta Anadolu’da başı 4 mevsim karlı Erciyes Dağının eteğinde kuzeyden güneye, doğudan batıya geçmişi tarihin derinliklerine dayanan ulaşım yolları kavşağında bir medeniyet ve ticaret merkezidir.
Büyük Asur devletinin 4 bin yıl önce bölgede kurduğu KÜLTEPE (Kaniş Karum) şehir devletinin başı karlarla kaplı Erciyes’in eteklerine taşınmasından sonra farklı medeniyetlere ve devletlere başkentlik yapmış kadim bir şehirdir Kayseri.
Asurlulardan sonra Hititler, Makedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans dönemlerinin önemli merkezlerinden olduktan sonra Danişment oğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti, Karamanoğlu Beyliği daha sonra Osmanlı döneminde Orta Anadolu’nun vazgeçilmez medeniyet merkezlerinden biri olmuştur.
Anadolu Selçuklu, Danişmentli ve Kadı Burhanettin Beyliği dönemlerinde başkent olması hasebiyle şehirdeki tarihi mirasın çoğunluğu bu dönemin eseridir. Osmanlı döneminin tek eseri Mimar Sinan’ın eseri olan Kurşunlu Camii’dir.
Geçmiş dönemlerden bugüne ticaret ve sanat merkezi olarak bilinen Kayseri, sanayinin de buna eklenmesiyle sanayi, ticaret ve sanat şehri olarak anılır olmuştur.
Ak Denizi Karadeniz’e, doğu illerini batı bölgelerine bağlayan karayollarının kesişme noktasında olan Kayseri aynı zamanda batıyı ve güneyi doğuya bağışlayan demir yollarının da kavşak noktasında’dır.
1900’lü yıllarda nüfusu yarı yarıya Ermeni ve Müslümanlardan oluşan Kayseri’de bugün Ermeni nüfus kalmamış olup halkın tamamı Müslümanlardan oluşmaktadır.
Türkiye siyasetinde önemli bir yeri olan Kayseri’de Abdullah Gül gibi cumhurbaşkanları, Taner Yıldız, Mehmet Özhaseki gibi bakanlar, Kadir Has, Rifat Hisarcıklıoğlu gibi iş adamları yetişerek Türkiye toplumuna ve devletine önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. 
Büyük oranda farklı mesleklerdeki insanlardan oluşan arkadaş gruplarının haftada bir veya birkaç defa bir araya gelerek oluşturdukları sohbet (oturma) gruplarındaki kültür, siyaset ve dini anlayış bilincini geliştirmeye yönelik çalışmalar Kayseri insanının birbirini dengeleyip kontrol ederek vasat ve uzlaşmacı bir toplum olmasına zemin hazırlamıştır.
Geçmişi 40 yıl gerilere giden sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği ve dayanışma çalışmasının bir kısmı bugün Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu çatısı altında toplanarak kurum sayısı 100’ü geçen bir birliktelik oluşturmuştur.
40 yıldan bugüne her ay bir araya gelen içinde memur ve işçi sendikaları, insan hakları ve yardım dernek ve vakıfları ile eğitim ve kültür kuruluşlarından oluşan gönüllü kuruluşlar platformu mensupları özel doğrularını kendilerine saklayarak merkeze kendilerini koymadan bilgi, birikim, tecrübe ve imkanlarını paylaşarak şehir insanına hizmet etmenin gayreti içindedirler.
Gönüllü kuruluşlar tüm ön yargılarını bir kenara bırakarak bölgeler arası barışın ve dayanışmanın sağlanması, komşu iller arası iş birliği ve tecrübe paylaşımının temini için İstanbul ve Konya başta olmak üzere farklı illerdeki sivil toplum platformları ile dostluk ve işbirliği kurmuş olup devam ettirmektedir.
Şehrin, ülkenin sorunlarını tartışmak ve katkı sunmak için belli aralıklarla belediye başkanları, bakanlar ve milletvekilleriyle istişare toplantılarında bir araya gelen gönüllü kuruluşlar mensupları devlet millet kaynaşmasının sağlanması için de çaba sarf etmektedir.
Sakarya sivil toplum kuruluşlarının Mardin iline 2017 yılı temmuz ayı başında yaptığı kardeşlik ziyareti sonrası aynı ekibi Kayseri’de ağırlayan gönüllü kültür kuruluşları platformu üyeleri onlara ev sahipliği yapmaktan memnun kalmış, misafirlerini şehrin belediye başkanı ve valisiyle görüştürmekten mutlu olmuştur. Sakarya sivil toplum platformu üyeleriyle yapılan dayanışma ve dostluk buluşmasından istifade eden Kayseri kuruluşları dostluğun devam edip geleceğe taşınması için ileri tarihlerde Sakarya iline dostluk ziyaretinde bulunmayı gündemine almış olup o günü sabırsızlıkla beklemektedir.
2009 yılında milli birlik ve kardeşlik açılımının başlangıcında Diyarbakır’da ilk kardeşlik buluşmasına katılarak destek veren Kayseri gönüllü kültür kuruluşları 2010 ve 2013 yıllarında Güneydoğu illerine yaptığı dostluk ziyaretleri ve sonrasında içinde yer alarak destek verdiği Doğu Batı kardeşlik platformu çalışmalarına katkı sunarak doğu ve batı illeri arasındaki kardeşliğin gelişmesine destek vermiştir.
2015 yılında Güneydoğu illerinde terör sebebiyle yaşanan iç göçler sonucu mağduriyetlerin yaşandığı Diyarbakır, Mardin ve Kızıltepe’ de ki kardeşlik ve dayanışma platformlarına imkanlar ölçüsünde yardım gönderen Kayseri gönüllü kültür kuruluşları platformu zor zamanda yapılan yardımlaşmaya örnek olmuştur.
Ne yazık ki yakın tarihe kadar bölgelerimiz arasında insanımızı birbiriyle tanıştırıp işbirliği, dayanışma ve devamında kardeşliğimizi geliştirici hamleler yapılamamıştı, bu çalışmalar 2010’lu yıllardan sonra yoğun olarak başlayabilmiştir. Buda ümmet kardeşliği kaygısı olan sivil toplum kuruluşları yoluyla olmaya başlamıştır. Milli birlik açılımı bunun için iyi bir başlangıçtı. Doğu batı kardeşlik çalışması ve toplantıları bunun devamıdır. Konya sivil toplum kuruluşlarının 14 yıldan bu yana yaptıkları ufuk turu buluşmalarını bu yıl Mardin’de yapması, 60’tan fazla ilin sivil toplum temsilcilerini burada toplaması örnek bir hizmettir. Adapazarı STK platformu üyelerinin bu yıl temmuz ayı başında Konya, Gaziantep, Şanlıurfa özellikle Mardin devamında Diyarbakır ve Kayseri ziyaretleri takdire şayan hayırlı çalışmalardır.
Gerektiğinde devlet kurumlarının da desteğini alarak istikrarlı ve artarak devam edecek bu çalışmaların millet birliğimize, imkanlarımızı ve tecrübelerimizi paylaşmamıza, kardeşliğimizin güçlenmesine katkı sunacağını düşünüyor emek verenlere yüreğinize sağlık, ecriniz bol olsun diyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları