
Gönül köprüsü tüm illeri kapsasın
Ahmet TAŞ
Cumhuriyet döneminde görülmeyen gizli bir el Ülkemizde! bölgelerimiz, şehirlerimiz, inançlarımız, etnik ve mezhebi farklılıklarımızı birbirinin rakibi, düşmanı sayan, ötekileştiren bir anlayışı ülkemizde hakim kıldı.
Osmanlı döneminde yaşanmayan bu ayrımcı ötekileştirici anlayış! Art niyetli ya da gizli ellerin maşası idareciler eliyle yüzyıllardır bu topraklarda kardeşlik içinde bir arada yaşayan Anadolu insanı arasında düşmanlığın yabancılaşmanın yayılmasına sebep oldu. Bu sebeple çok zulümler yaşandı mazlumlar ve mağdurlar üretildi.
12 Eylül 1980 darbesi öncesi Kahramanmaraş, Sivas ve Çorum’da yaşanan kardeş kavgaları, 1970-1980 arası 5 binden fazla fidan gibi gencimizi kurban verdiğimiz sağ-sol çatışmaları, 12 Eylül 1980 kanlı askeri darbesi sonrasında Ankara Mamak ve Diyarbakır cezaevlerinde yaşanan insanlık dışı muameleler sebebiyle meydana gelen mağduriyetler, 1993’te Sivas ve Başbağlar’da yaşanan katliamlar, 28 Şubat 1997 Post Modern darbe döneminde silahlı kuvvetler kullanılarak yapılan ayrımcı zulümler, 40 yılı aşkın bir süredir FETÖ’nün devlet içinde hukuku ve adaleti ayaklar altına alarak kadrolaşması yoluyla yapılan ayrımcı yok sayıcı ötekileştirici uygulamalar, ülke ve millet birliğimize çok zararlar verdi. Eğer mani olunamazsa vermeye de devam edeceğe benziyor.
2009 yılında başlayan Milli Birlik açılımının Diyarbakır ziyaretine Memur-Sen Kayseri İl Temsilcisi Aydın Kalkan hoca ile birlikte 4 arkadaş olarak Kayseri’yi temsilen katılmıştık. İstanbul’dan gelen Gönüllü Kültür Kuruluşları Vakfı yöneticileriyle Vali, Belediye Başkanı ve Sivil Toplum Kuruluşları ziyaret edilmiş ilin Sivil Toplum Kuruluşları ile yapılan istişare toplantısında Doğu ve Batı insanımızın tanışması, görüşmesi ve kardeşliğin sağlanması konusunda imza atılmasına şahitlik yapmıştım.
Daha sonra oluşturulan! Bursa Sivil Toplum Kuruluşlarının öncülük yaptığı “Doğu-Batı kardeşlik Buluşmaları”na Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları da dahil olmuş, Diyarbakır, Ankara, Bursa ve İstanbul buluşmalarında Doğu ve Batı bölgelerimizin Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek Kürt sorunu ve çözüm yolları konusunda raporlar hazırlanmış zamanın hükümet yetkililerine iletilmişti.
Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu üyeleri ilk defa 2010 yılı sonbahar aylarında Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Diyarbakır illerine 5 gün süren bir kardeşlik ziyareti gerçekleştirmiş, her ilde Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelerek bölge insanının çektikleri sıkıntılar ve devletten talepleri konusunda istişari toplantılar yapmıştık.
Birlikte yiyip içip tanıştığımız toplantılardan sonra Güneydoğu ve İç Anadolu’dan 13 ilin STK temsilcilerinin katılımı ile Kayseri’de Gönüllü Kültür Kuruluşlarının ev sahipliğinde “Kürt sorunu nedir?” Batı’da yaşayan insanlarımızdan ve “devletten doğu insanımızın beklentileri nelerdir?”, “Terör nasıl sonlandırılır?” konularında verimli bir buluşma gerçekleştirmiştik.
Daha sonra çözüm süreci başladı. Bölgede sükûnet hakim oldu. Bölge insanı rahatladı. Tam bu sırada 2013 yılı sonbaharında Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu üyeleri olarak Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa illerine çözüm sürecinin nasıl yürüdüğünü de görmek için bir kardeşlik ziyareti gerçekleştirdik. Bölgeden edindiğimiz izlenimlere göre millet çözüm sürecinden çok memnundu. Kim bu süreci baltalarsa altında kalır günaha girer diyorlardı.
Çözüm sürecini baltalayan PKK terör örgütü oldu. 1 Kasım seçimlerinden sonra güç sarhoşu olan PKK idarecileri gönderdikleri militanlarla şehirlere hendekler kazıp hayatı yaşanmaz hale getirdi. 100 binlerce bölge insanının can kaygısı ile yaşadıkları toprakları terk edip başka yerlere göçmelerine dolayısıyla büyük zulümler görmesine sebep oldu.
Geçen yıl Aralık ayında Konya Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile 14 yıldan bu yana yapılan Ufuk Turu buluşmalarına yer tespiti için Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa illerine bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Sonunda Konyalı arkadaşlarımız “Ufuk Turu Buluşmaları”nın Mardin’de yapılmasına karar verdiler.
17-21 Mayıs 2017 günlerinde Mardin GRAND YAY Otel’de yapılan benimde 6 kişilik bir ekiple Kayseri’yi temsilen katıldığım 50’den fazla ilin Sivil Toplum Kuruluşlarının 400 kadar katılımcı ile temsil edildiği 14. Ufuk Turu Buluşmalarının Doğu-Batı kardeşliği açısından büyük faydalar sağladığına inanıyor organize için Konya Sivil Toplum Kuruluşlarını tebrik ediyorum.
Bu yıl Mayıs ayında Diyarbakır’ın değerli ve başarılı Müftüsü Burhan İşleyen Hoca ile Kayserimizin değerli çalışkan ve başarılı İl Müftüsü Şahin Güven Hoca arasında yapılan bir protokol ile Kayseri’den 25 din görevlisi aileleriyle birlikte “Gönül Köprüsü” oluşturma amaçlı Diyarbakır’a ziyarette bulundular. Kürsülerde vaaz edip namaz kıldırdılar. Diyarbakırlı din görevlilerinin evlerinde misafir kaldılar.
Kayseri-Diyarbakır Gönül Köprüsü kardeşliği çerçevesinde 27-29 Temmuz 2017 tarihlerinde Diyarbakır’dan gelen İl Müftüsü Burhan İşleyen Hoca’nın başkanlığında 23 din görevlisi aileleriyle birlikte Kayseri’ye iadeyi ziyarette bulundular. Camilerde vaaz ettiler. Cuma namazı kıldırdılar. Kayserili ailelerin misafiri oldular.
29 Temmuz Cumartesi sabahı Diyarbakır heyeti ile onları misafir eden kardeş Kayseri heyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kayseri Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte Harikalar Diyarı’nda kahvaltıda bir araya geldiler, görüştüler, tanıştılar her iki heyet adına da karşılıklı konuşmalar yapıldı. Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen, Kayseri İl Müftüsü Şahin Güven, Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu Başkanı Ahmet Taş, MÜSİAD Şube Başkanı Nedm Olgunharputlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik toplantıda birer konuşma yaparak Mayıs Ayı’nda başlayan Gönül Köprüsü ziyaretlerinin Diyarbakır ve Kayseri kardeşliğinin dışında diğer illeri de kapsaması konusunda temennilerini dile getirdiler.
Yıllardır yapılan özverili çalışmaların, devlet kurumlarının da yardımıyla iyi bir noktaya gittiğini düşündüğüm bu tip programların, Doğu ve Batı’da ki diğer illerimizin Sivil Toplum Kuruluşları arasında kardeşlik hukukunun gelişmesine vesile olması dileğimle buluşmalarda emeği geçen İl Müftülerimizi ve diğer yetkilileri tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyor Cenab-ı Allah’ın devamını getirmesini diliyorum.
Selam ve Dua ile…