1993 yılında günlük olarak Kayseri yerel basını arasında yer aldı, Kayseri Gündem gazetesi. Aynı isimle 1988 yılından itibaren onbeş günlük tam boy olarak çıkan gazetenin devamıydı. Yusuf Yerli yönetiminde çıkan gazete çıktığı yıllar itibarıyla Türkiye genelinde İslamcı camia içinde çıkarılan ilk yerel gazeteydi aynı zamanda.
Onbeş günlük olarak çıkmaya başladığı yıllarda Kayseri’de bilgisayarla dizilen ve ofset olarak basılan gazete neredeyse yoktu.
Ben de o sıralarda, bu gazetenin mutfağında dizgi ve tasarım işlerini yapan, Kayseri’nin ‘ilk ve tek’ dizgicisi olarak görev yapıyordum. Önümdeki Kayseri’nin ilk Machintosh ED bilgisayarıyla deneme yanılma yöntemiyle dizgi ve sayfa tasarımı yapar, çıktıları kağıt ve aydınger olarak kalıba hazır halde çıkarırdım ki bu o dönem itibarıyla Kayseri için teknolojik bir devrimdi. Daha önce kurşun hurufatla, entertip denilen eritilen kurşun harfleri kalıba alan dev makinalarla, yuvarlak top karakterle çalışan IBM daktilolar ve letraset denilen hazır yapıştırma harflerle, kağıda aktarabilen yazılar artık küçük bir ekranda, klavye ve Mouse marifetiyle istenilen büyüklükte ve fontta yapılabiliyordu ki bu yeni görsel teknolojik şölen sahnesi olan ekran başına Kayseri’nin adeta tüm gazetecileri, matbaacıları, reklamcıları toplanıyor, hayret ve taacüblerini gizleyemiyorlardı.
İşte Kayseri Gündem’de bu basın teknolojisi’nin üssü olan Çizgi Ajans’ta hazırlanıyordu, onbeş günlük olarak.
Üniversiteyi henüz bitirmiş, istikbalinin eşiğinde bir çok genç insan, yazı, makale, şiir, karikatür, ve haber olarak bu gazetenin mutfağında, adeta karanlıkta kör döğüşü oynarcasına, deneme yanılma yöntemiyle işi sonuçlandırmaya çalışıyordu. Önlerinde basın teknolojisini tanıyan, gazetecilik camiasında yetişmiş, ne bir abileri, ne de bir kılavuzları vardı. Böyle bir alt yapıda yetiştiriyordu insanlar birbirlerini.
Bilgisayarlı dizgi tasarım ofisi nasıl Kayseri için büyük bir teknolojik devrimse, Kayseri’de günlük yerel bir gazeteyi çıkarmak ve sürdürmek de o denli büyük bir devrimdi, bizim için.
Yusuf Yerli’yle beraber, rahmetli Aydın Karakimseli, M. Tuncay Taşçı, Recep İ. Eliaçık’ın katkılarıyla çıkan günlük Kayseri Gündem gazetesine, destek olan, haber getiren, makale yazan, emek veren, sahada koşturan, dâvâ aşkıyla abone bulan, dağıtım ve tanıtımını yapan onlarca gönüllü insan da vardı. Aynı dönemde gazeteyle beraber yayın hayatına başlamış bulunan Türkiye’nin İslamî radyoculuk bakımından ilklerinden sayılabilecek yerel yayın yapan Birlik FM de yayın hayatına başlamıştı ve aynı ekip aynı zamanda radyoya da destek veriyordu.
O gün için yerel dengelerde önemli bir boşluğu doldurması bakımında sansasyonel bir çıkış olan bu faaliyetler içinde benim de dahil olduğu onlarca insan yetişti.
Hakkın, haklının yanında İslamî çizgide yayın yapmaya gayret sarfeden ilk dönem ekibin yönetiminden sonra o günün aylık yerel Kayseri Vakit Gazetesi’nde meçhul bir şahıs olan Musa Yargın’la beraber çalışan ve gazeteye önemli katkılar veren, Basın Yayın mezunu olup, bir camide imam olarak görev yapan Mehmet Uğurlu, memuriyetten vaz geçerek Kayseri Gündem Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni oldu.
28 Şubat sürecinin baskı ve yıldırma operasyonlarına karşı adeta kendini siper eden Mehmet Uğurlu, başörtüsü sorunu, irtica yaygaraları, imam hatiplerin kapatılması gündemlerinin baskın olduğu bir konjonktürde, onlarca dâvâ, tehdit ve yıldırmalara rağmen, yayın çizgisinde gazeteyi ayakta tutmayı başarabildi. Şimdi bir çoğu, ülkeyi sürükledikleri kaos ortamından nemalandıkları için mahkum olan Çevik Bir gibi, Nuh Mete gibi bir çok ismin gazete aleyhine açtıkları davalara karşı da direnen Uğurlu, en kıt imkanlarla görevini sürdürmeyi başarabildi.
Uğurlu’dan sonra Genel Yayın Yönetmenliğine gelen Ali Dursun, gazeteye yeni bir renk yeni bir soluk getirdi. Sonrasında sırasıyla Rifat Yörük, İlter Sağırsoy, Erkin Uygurtürk ve Cemil Görücü dönemleriyle beraber Kayseri ‘de yerel yayın yapan gazetelerin birleşmesi gündeme geldi.
Kurulduğu günden itibaren gazetenin sahipliğini üstlenen Oğuz Memiş ise her dönemde gazeteye ayakta tutabilmek için maddi ve manevi hiçbir özverisini esirgemedi.
Sahibinden yazı işleri müdürüne, haber müdüründen spor sorumlusuna, muhabirinden abone ve dağıtım sorumlusuna, tasarımcısından çaycısına, köşe yazarlarından arşivcisine kadar, belki şu ana kadar yüzlerce insanın destek verdiği, yetiştiği ve tecrübe kazandığı bir ocaktı aynı zamanda Kayseri Gündem. Şu anda bu ocaktan yetişen bir çok insan basın yayın camiası içinde görevlerini bir şekilde devam ettiriyorlar.
Şu anda ise Kayseri Anadolu Haber gazetesi çatısı altında beş kişilik ortaklık yapısıyla Kayseri’nin üç yerel gazetesinden biri olarak basılı gazete çıkmaya devam ediyor.
Aynı zamanda Kayseri’nin neredeyse ilk internet yayını yapan gazetesi olan Kayseri Gündem, haber sitesi ve sosyal medya hesapları olarak bir müddet yayınına ara vermişti.
İnternet gazeteciliği ve sosyal medya takipçileri bakımından özgün ve özel okurları bulunan kayserigundem.com.tr ve bağlı hesapların tüm hak ve yetkilerini devralıp, yeniden aktive ederek hizmete sunmak üzere alt yapı yayın çalışmalarımız devam ediyor.
Rabbim utandırmasın.