Alternatif Tıp Dostu Goji Berry
Türkiye'de Kurt Üzümü adıyla bilinen, Kökeni Asya'ya dayanan çok kuvvetli bir antioksidan içeren ve alternatif tıpta kullanılabilecek bir bitki olan Goji Berry'nin Kayseri Hisarcık'ta üretimi gerçekleştiriliyor.
Çalı formunda olan, soğuğa ve sıcaklığa karşı dayanıklılık gösteren Goji Berry bitkisinin Kayseri Hisarcık'ta 1360 rakımda organik olarak üretimi gerçekleştiriliyor.
Mühendis Zafer Atilla’nın 10 dönüm alanda yaptığı 3 yıllık bir çalışmanın sonucu olan Goji Berry üretim bahçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan incelemelerde bulundu.
Kayseri’de ilk defa yetiştiriliyor
Yurtdışından büyük paralar vererek getirdikleri bir bitkinin Kayseri'de ilk defa yetiştirildiğini söyleyen Kayacan; "Yapılan 3 yıllık çalışmanın başarılı sonucu olarak her taraftan meyve fışkırdığını görebiliyoruz. Goji berry, eksi 40–50 derece soğuğa aynı zamanda artı 40–50 derece sıcaklığa dayanabilen bir bitki ve çok kıraç yerlerde de yetişebiliyor. Ama Türkiye'de çok bilinen bir bitki değil. Son 3 – 4 yıldır Türkiye gündeminde. Hedefimiz bundan sonra bu bahçelerin sayılarını artırmak. Her şeyi yapabildiğimizi göstermek için bu bahçe bir örnek. Goji Berry’nin de rahatlıkla yetiştirebiliyoruz. Çiftçimiz Goji Berry bitkisini organik olarak üretiyor ve organik pazarlarımızda ürünlerini satışa sunmakta." dedi.
Her derde deva
Ürünün sadece bir meyve ya da kuruyemiş olarak tüketilmesinden ziyade hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ve bu kapsamda Kayseri'de şifalı bitkilerle tedavi uygulayan bir tıp merkezi ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Kayacan; her şeye derman olması noktasında goji berrry nin çok kıymetli bir bitki olduğunu söyledi.
Türkiye’ye yaymalıyız
Kayseri merkezli olarak bu çalışmayı Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini vurgulayan Kayacan; "Solucan gübresi ile yaptığımız üretimlerle de bu çalışmayı destekleyeceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi yine diyoruz ki: 'Yerli Üretim, Milli Üretim" diyerek çalışmaların birlik ve beraberlik içerisinde destekli olarak yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.
Goji berry üretimi bahçesinin teknik danışmanlığını yapan Zafer Atilla ise çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
"10 dönüm kapama bahçede mevcut olarak 3 bin goji berry fidanımız bulunuyor. Goji berry, 2 bin 300 rakıma kadar yetişebilen ve soğuğa dayanıklı, yabanı bir bitki olduğu için genetiğiyle oynanmamış tamamen doğal, ilaç istemeyen kendi kendini koruyabilen bir bitki. Hem taze olarak hem de kurutulup yıl boyunca tüketilebilen meyvenin yaprakları da yeşil çay olarak gölgede kurutulmak suretiyle değerlendirilebiliyor. Dünyada bilinen en çok antioksidan içeren bitkilerden bir tanesi. Maalesef şu an Türkiye'deki ihtiyacın %99'u Uzakdoğu'dan temin edilmekte. Bu da fahiş fiyatlardan satışa sunulmasına neden olmakta."
Goji berry üretiminde Türk çiftçisine öncü olmak istediklerini belirten Atilla, "Yaklaşık 6 ay boyunca aynı dalda hem çiçek hem ham meyve hem de olgun meyve bulunduran goji berry bitkisinin peyzaj alanlarında süs çalısı olarak da kullanılabildiğini ve aynı zamanda 6 ay boyunca çiçekli olması sebebiyle bal üretimi için de stratejik bir ürün özelliği taşıdığını ifade etti.
Kayseri Gündem
Bakmadan Geçme





