30 Haziran 2021 tarihli kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlanmıştı.
Bakan şimşek in paylaşımına göre yapılan güncellemelerle artık TOGG dan başka araç kullanılmayacak, Mevcut araçlar satılacak, temsili ağırlamalar sınırlandırılacak. Yurtdışı seyahatlere kısıtlamalar getirilecek.
Kamuda tasarruf konusunda çıkartılan yönetmeliklerin uygulamada gerçekçi olmadığı görülüyor. Bu yönetmelikler sanki daha çok gösterişe yönelik. Kamu verimliliğini artırmak ve israfı önlemek adına rasyonel bir program uygulanacaksa yapılacak çok daha güzel şeyler var.
Öncelikle, kamu binalarının çatılarına solar paneller kurulmalı. Böylece bu binalar elektrik parası ödemek zorunda kalmasın. Hem de fazlasını satarak devletin kasasına para girsin.
Personelin verimli kullanımını sağlanması genelgede belirtilmiş ama bunu kim nasıl denetliyor?
Bu konu çok önemli olmasına rağmen uygulamada faydalı bir denetimin yapılmadığını çok açık şekilde görüyoruz. Kamuda yapılacak denetimler tebdili kıyafet ile yapılmalı. Vatandaş gözüyle kurumlar denetlenmeli. İşte o zaman verimliliğin gerçek boyutu ortaya koyulabilir.
Örneğin, kamu kuruluşlarının reklama ihtiyacı mı var? Bir bakanlık binasının sürekli yanan ışıklı tabelalara neden ihtiyacı olur? Birçok kurumda birkaç personel, kurumun günlük faaliyetlerini sosyal medyada anlatmak için görevlendirilmiş. Bunların önemli kısmı karşılama, tören, uğurlama vb.
En güncel verilere göre 50.370 muhtar için maaş ödeniyor. Muhtarlara şehir içinde gerçekten ihtiyaç var mı? Bu sayı düşürme yönünde çalışma yapılması gerekir. Vatandaşın üzerinde kamu yükü oluşmasının önüne geçilmeli.
Memurların sendikalı olması anlaşılabilir bir durum değil, bir de sendikalı olup ücretinin kamu kaynaklarından karşılanması bir israf değil mi? Ayrıca sendikalılık kamuda çalışan personelin ayrışmasına, kamplaşmasına neden oluyor.
Bilim bile bu kadar hızlı değişmediği halde her yıl öğrencilere yeni kitaplar verilmesi. Üstelik birçok eğitici tarafından bu kaynaklar da yetersiz görülüp gayrı resmi olarak sınava özgü özel yayınevlerinin kaynaklarını kullanması önemli bir israf değil mi?
Kamuda tasarruf güncellemesi ve verimlilik konularında birçok çalışma yapılabilir. Ama yeter ki gerçek sebep bu olsun. Gösteriş için kullanılan bir konu olmasın.