Ramazan Geldi Hoş Geldi
Gazetemiz yazarı Ömer Faruk Özcan, Ramazan ayı boyunca her gün siz değerli okuyucularımız için tam sayfa derleme yazılarıyla karşınızda olacak
Şaban ayının son günlerini yaşıyoruz ve Ramazan hilali yaklaştı bize. Evlerimize, gönüllerimize ve dünyamıza güzellikler katacak, bizleri manen güçlendirecek ve Rabbimize daha da yaklaştıracak ibadetlerle geliyor on bir ayın sultanı Ramazan. Kur’an bu ayda inmeye başladı. Oruç bu ayda farz kılındı. Sağlığımızın zekâtı fitre de bu ayda, sahur bu ayda, iftar bu ayda, teravih de bu ayda dostlar. Sadece manen dolup coşmayacak aynı zamanda sosyal olarak da zirveye ulaşacağız bu ayda bi iznillah.
Bizlerde Kayseri Gündem olarak bu ayın atmosferini yansıtmaya çalışarak sizlere katkı sağlamaya gayret edeceğiz.
HAYAT KİTABIMIZDAN HAYATİ MESAJLAR
Ramazan ayı Kur’an ayı olması hasebiyle sadece Arapçasından değil, mealinden de bitirmeyi, düşünerek anlamaya çalışarak ve yaşama gayretiyle okuyalım.
Bakara 255. Allah, O'ndan başka ilah yoktur; O, hayydir, kayyûmdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O'nundur. İzni olmadan O'nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O'na hiçbir şey gizli kalmaz.) O'nun bildirdiklerinin dışında insanlar O'nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.
Bu ayete “Ayetü’l-kürsi” denilmiştir. Burada kürsi bildiğimiz taht manasında olmayıp Allah’ın şanına layık, mahiyetini ancak kendisinin bildiği bir varlıktır. O'nun yüce sıfatlarını ve eşsiz kudretini anlatan bu ayetin azameti, onu okumanın büyük sevabı ve tesirleri hakkında hadisler vardır. Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Kur’an’da en büyük ayet, Ayetü’l-kürsi’dir. Onu okuyana Allah bir melek gönderir, onun hasenatını yazar. İçinde okunduğu evi, şeytan otuz gün terkeder. O eve kırk gün sihir ve sihirbaz giremez. Ya Ali! Bunu evladına, ailene ve komşularına öğret” Başka bir hadiste de: “Günlerin önemlisi cuma, sözlerin üstünü Kur’an, Kur’an’ın en önemli suresi el-Bakara, Bakara’nın en büyük ayeti de Ayetü’l-kürsi’dir” denilmiştir. Hayy, lügatte diri, canlı manasına gelir. Allah’ın sıfatlarından olup, devamlı var olan, kesintiye uğramayan, varlığı ezeli ve ebedi olan demektir. Kayyum ise, bütün mahlûkatın idaresini bizzat yürüten, hepsini hesaba çeken demektir. Rabbimiz Allahı Kur’anda en geniş tanıtan ayetlerin başında bu ayet gelmektedir. Allah celle celaluhu yeterince tanımadan ona ibadette de istenilen seviyeye çıkamayız.
O, görüleni de görülmeyeni de bilen, kendisinden başka ilah olmayan Allah'tır. O, acıyıcı olandır, acıyandır.
O, kendisinden başka ilah olmayan, hükümran, çok kutsal; esenlik veren, güvenlik veren, görüp gözeten, güçlü, buyruğunu her şeye geçiren, yüce olan, Allah'tır. Allah onların koştukları eşlerden (ortaklardan) münezzehtir.
O, var eden, güzel yaratan, yarattıklarına şekil veren, en güzel adlar kendisinin olan Allah'tır. Göklerde ve yerde olanlar O'nu tesbih ederler. O güçlüdür, Hakim'dir. Haşr 22-23-24
Bu üç ayeti de tefekkür ettiğimizde Rabbimiz olan Allah’ın ne yüce sıfatlara ne güzel isimlere sahip olduğunu anlarız. Bu ayet-i celileleri de çokça okuyup mucibince amel etmeliyiz.
PEYGAMBERDEN (SAV) İKTİBASLAR
İslam’ı yaşayabilmek için, Kur’an’ı ve mübarek kitabı hayatında yaşayan canlı örnek Peygamberimizi tanımak ve öğretilerine kulak vererek hayat yaşamak gerekmektedir.
Abdullah ibni Abbâs {r.a)tan rivayet edilmiştir:
Resulullah (s.a.v), Muaz b. Cebel'i Yemen'e göndereceği sırada ona şöyle buyurdu:
"Gerçekten sen, Kitap ehli olan bir kavme gidiyorsun. Buna göre onları; Allah'tan başka ilah olmadığına, benim de Allah'ın resulü olduğuma şahadet getirmeye davet eyle. Eğer buna itaat edecek olurlarsa, o zaman onlara, her gün ve gecede beş vakit namazın farz olduğunu bildir. Buna itaat edecek olurlarsa, o zaman onlara, Allah'ın, kendilerine, zenginlerinden alınıp fakirlerine verilecek olan zekâtı farz kıldığını bildir. Eğer buna da itaat edecek olurlarsa, o zaman sakın mallarının en kıymetlilerini alma! Mazlumun bedduasından da sakın! Çünkü mazlumun yaptığı dua ile Allah arasında perde yoktur dedi. (Buhârî, Zekât 1, Meğâzî 60; Müslim, İmân 29 (19); Ebu Dâvud, Zekât 5 (1584); Tirmizî, Zekât 6 (625); Nesâî, Zekât 1, 46; İbn Mâce, Zekât 1 (1783); Ahmed b. Hanbel, 1/233)
Bazen izaha gerek olmayan netlikte hadisler olur. Bu hadisi şerifi de bu bağlamda değerlendirebiliriz.
EN GÜZEL İSİMLER EN YÜCE SIFATLAR
ESMA’ÜL-HÜSNA
ALLAH (celle celâluhu)
Allah Teâlâ’nın zâtına has bir isimdir. Bütün isimleri içinde İsm-i Âzam’dır. Kur’an da ve hadislerde geçen Rabbimizin isim ve sıfatlarının tamamı Allah celle claluhu ismi şerifini anlatır ve açıklar. Bu ismi çokça zikretmek ve Esma-ül Hüsnayı ezberlemek ilahi lütuflara mazhar olmaya vesile olacaktır.
( Ezberlemekten maksat ise anlamlarıyla buluşup gereğince iman ve ibadet etmektir. )
RAMAZAN SÖZLÜĞÜ
İnsan: Ruh ve bedenden meydana gelen Allah'ın yeryüzündeki halifesidir. Âdem, beşer. Canlılar arasında en üstün olanı.
Kur'an-ı Kerîm ve Hadis-i şeriflerde insan kelimesi "ins, nas" ve "İbn Âdem" gibi ifadelerde kullanılmıştır.
Allah'ın yeryüzündeki halifesi ve yaratılmışların en şereflisi olan insan hakkında doğru ve net bilgileri Kur'an'da buluruz. Kur'an'ın insan hakkında vermiş olduğu bilgilere bugünün fen ilmi henüz ulaşabilmiş değildir.
İslâm, insanın temel özelliğinin yaratılmış bir varlık olduğunu bildirir. İnsan kendiliğinden, tesadüfen veya sebeplerin birleşmesiyle var olan bir canlı değil, bilâkis Allah'ın yaratmış olduğu bir varlıktır. Böylece insandaki yaratılma özelliğini de ortadan kaldırmaktadır. O'nun ilâhlık veya kendiliğinden olma özelliğini de ortadan kaldırmaktadır. Çünkü Ezelî ve Ebedî olan sadece Allah'tır. Diğer canlı-cansız bütün her şey sonradan var edilmiştir. İnsanın yaradılışı O'nun gereksinimi olan bütün her şeyin yaratılmasından sonra gerçekleşmiştir. Böylece insan, yeryüzünde bulunan bütün yaratılmışların üzerine halife tayin edilmiştir.
Allah'ın yeryüzündeki halifesi ve yaratılmışların en şereflisi olan insanın yaratılışını Kur'an-ı Kerim şöyle ifade etmektedir: "And olsun ki, biz insanı (Âdem'i) kuru bir çamurdan, sûretlenmiş bir balçıktan yarattık" (el-Hicr, 15/26);
Kur'an, insanı yeryüzünde kula kul olmaktan çıkararak yalnızca Allah'a kul olmaya çağıran ve O'na ebedi saadet bağışlamak için Allah tarafından indirilmiş bir hayat kaynağıdır.
Allah insanı en güzel şekilde yarattı, İnsanı sorumlu kıldı.
Akıl ve irade verdi. İslam’ı yaşarsa insan, melekler den üstün, isyankar olursa mahlukatın en aşağısı olacaktır. Unutan ve muhabbet kuran manalarına gelen insan, Rabbiyle muhabbeti kurup yoluna tabii olmayı unutmazsa kazanacaktır. Rabbim bize unutturmasın.
ASRI SAADET’TEN İZLER
Bu bölümümüzde insanlık tarihinin en özel insanlarının hayatlarından kesitler sunacağız. Önce Sahabe kavramını ve sahabe efendilerimizin faziletlerini bir algılayalım inşallah.
Sahabe: Peygamberimizi dünya gözüyle gören, sohbetinde bulunan, yolunu yol edinmiş ve Müslüman olarak hayata gözlerini yumanlara sahabe diyoruz. Sahabe efendilerimizin sayıları ile alakalı farklı görüşler vardır. Sadece veda hutbesini dinleyen yüz bine yakın Müslümandan bahsedilir. İslam’ın bize ulaşmasında büyük gayret ve emekleri olan efendilerimize ne kadar dualar etsek azdır. Konuya yarın da devam edeceğiz.
Bakmadan Geçme





