Tanzimattan bu yana coğrafyamızda maddi gücü elinde tutanların tahakküm istidatları hep var olmuştur. Son son işgal, kurtuluş savaşı ve akabinde İstanbul’dan çekilme şartı olarak dayatılan idari sistem, bürokrasi ve Sivas Kongresi’nde dillendirilen ABD mandası istekleri ve Atatürk öldükten hemen sonra girilen ABD mandası ve bu mandadan bugün kurtulma gayretleri. Hatta Atatürk'ün ölümünde bu mandacıların parmaklarının olduğunu da düşünmüyorum değilim ve evet devrin şartları, Rus tehdidi de var işin içinde, ama tam bağımsızlık hayal diyenlerin heyulasına heder edilmiş bir gelecek var orta yerde.
Tamam kimisi mevzu falan ve kimisi filan partiye dokunuyor diye ses veremiyor da, nerede ehl i iz'an, onlara ne oluyor diye taaccüpteyim! Bir hukukçu platformunda paylaşınca bu görüşü, aşağıdaki yorum geldi: "Rauf Orbay, Siyasi Hatıralarım, Mevlanazade Rıfat Birinci Dünya Savaşına Girişimiz’de yazmış bunları."
Bendeniz onlardan okumadım bu tespiti de taaccübüm daha da arttı, ne yani, bir iktibas ile de olsa, bir tane milli bir yazar niye hiç bahsetmemiş bu mevzudan da, bendenize mi kalmış bunu dillendirmek bu güne kadar.
Sen manda muhabbeti yapıyorsun da, bak manda ne yapıyor demek gerekmez mi ya da ile mevzuyu saptırmışlar hep.
Tespit şu “Bu ülke, her ay fatura, kira ödemesi, mutfak masrafını ince ince hesaplayanlar ve bu hesaba ihtiyacı olmayanlar diye ikiye ayrıldı ve bu durum, iki kesim tarafından da kanıksandı. Bu halin edebiyatının yapılması dahi doğallaştı.” diyorlar, yanlış da söylemiyorlar, lakin bu halin de sebebi, işbu manda sonuçta.
İlk defa geçenlerde CİMER kanalından yazdığım bir öneri sonrası, Cumhurbaşkanı açık bir vurgu ile, mandacılardan bahsetti.
Bu döviz operasyonları, doğal kaynaklarımıza erişimin sınırlandırılması, bölgesel güç olmaya engel olma gayretleri, hep bu, “biz kendi idaremizi kurgulayamayız, elimiz mahkum onlara” diyenlerin destekleri ile olabilen işler.
Bu özgüvensizlik mi peki?
Hayır değil, bu açık bir ihanet.
Öyle veya böyle aşılacak bu engeller ve coğrafya, yine bu toprakların asıl sahiplerinin kontrolüne girecek.
Yenilecekler, zira Hakka karşı batıl yenilmeye mahkumdür.