Mahmut Şahin 'Kaliteli ekmek yemek istiyoruz'
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, son günlerde konuşulan ekmek fiyatlarıyla ilgili olarak, tüketicinin sesi oldu. Ekmeğin tüketiciler üzerinde kutsal bir yeri olduğunu vurgulayan Şahin, nimet üzerinden finalsal oyunlar oynandığını ve ekmeğe karşı saygısızlık yapıldığını söyledi. Ekmeğin kimyasal madde yumağı haline geldiğini belirten Şahin, 'Fiyatı önemli değil, kaliteli ekmek yemek istiyoruz' dedi.
Son günlerde tüketicinin gündemini meşgul eden ekmek fiyatlarına karşı değişik bir bakış açısıyla yaklaşan Mahmut Şahin, ekmeğin fiyatından daha çok kalitesinin konuşulması gerektiğini vurguladı.
Tüketicinin gözünde ‘Nimet’ olarak gördüğü ekmeğin üzerinde çıkar amaçlı oyunlar döndüğünü dile getiren Mahmut Şahin, “Hepimizin bildiği ekmek, nimettir. Yere düştüğü zaman ahlakımız gereği öper alır bir yere koyarız. Aslında hakikaten o zaman ki ekmek nimetti. Üzerinde oynanmamış ekmekti. Genetiği değiştirilmemiş buğdaydan üretilen saf ekmekti ama son zamanlarda ekmek hakikaten o bildiğimiz ekmek olmaktan çıktı bir kimyasal madde yumağı haline geldi. Son günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ekmeğe yapılan zamları eleştiriyor. Ucuzlatılması gerektiğini söylüyor. Hatta Ankara Büyükşehir Belediyesi fiyatları düşürdü” diye konuştu.
Fiyatı değil kalitesi önemli
“Ekmeğin fiyatından ziyade içeriği ile ilgilenilmesini istiyoruz” diyen Şahin,”Biz 60 kuruşa ekmeğe benzeyen bir şeyler değil de 90 kuruşa ‘Ekmek’ yemek istiyoruz. Ekmeğin gramaj olarak bir sırrı var. Bu gramajı tutturmak için ekmeği pişirmeyen fırınlar var ve bize hamur yediriyorlar. Neden? Ekmeği kabarık, büyük göstermek için içerisinde katılan kabartma tozları ya da doğal olmayan yapay mayaların insanlara verdiği zararı hesap ettiğimizde bu ekmeğin 30 kuruş ucuzlatılmasından çok daha önemli bir şey. Şunun üzerinde durulması lazım; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan bizim öncelikle beklentimiz budur” şeklinde konuştu.
Yetkililer göreve
Yetkilileri göreve davet eden Şahin, “Genetiği değiştirilmemiş buğday noktasında Gıda Bakanından bir hamle bekliyoruz. Şu anki 60 kuruşluk ekmeğe 2 lira bile versek genetiği değiştirilmemiş organizmalı buğdaydan ekmek üretilemiyor. Neden? Çünkü böyle bir buğdayımız yok. Biz ucuz ekmek istemiyoruz. Çünkü Türkiye’de ekmek israfının arttığı biliyoruz. Bu konuyla ilgili ciddi çalışmalarda var. 1 günde 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi yüzde 100 değil ama ekmeğin ucuz olmasıdır. Kıymetini bilmiyoruz. İkincisi ekmeğin için zaten yenmiyor. Çünkü pişmemiş. Gramajdan çalındığı için ekmek hamur olarak kalıyor ve pişmediği için de insanlar bunu yemiyor. Sadece dışını yiyor. Hem yakıttan tasarruf hem de gramajdan tasarruf eden tacirler malzemeden çalıyor. Biz istiyoruz ki kaliteli ekmek yiyelim ama 30 kuruş fazla olsun çok önemli değil. Biz kaliteli ama 30 kuruş pahalı ekmek istiyoruz. Gıda Bakanımızdan da bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber-Fotoğraf: Ramazan Karakuş