İhracatta rekor kırıldı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin 2009 yılında negatif büyüdüğünü, sonraki yıllarda ise bunu telafi ettiğini belirterek "Türkiye ekonomisi geçen yıl 157 milyar doları aşan bir ihracat hacmine ulaşarak tarihteki en önemli rekorlarından birini ortaya koymuştur' dedi.

            Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş kısa adı DEİK olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Türkiye’nin 2002 yılında 36 milyar dolardan aldığı ihracat hacmini 2014 yılında 157,6 milyar dolara çıkardığını hatırlatarak; ‘Bu başarının ihracatçılarımızın, iş adamlarımızın büyük çabaları, hükümetimizin destekleri ve Türkiye'deki 13 yıllık siyasi istikrarın sonucunda ortaya çıkan önemli kazanım olduğunu dile getirdi.

            Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı genel Türkiye ekonomisinin ihracat odaklı büyümesini çeşitlendirerek sürdüreceğini söylenen Elitaş, Bu yıl dünya ticaret hacminin 18,7 trilyon dolara ulaştığını, Türkiye'nin dünya ticaret hacminden yüzde 1,5 pay almayı hedeflediğini söyledi ve bu doğrultuda sağlam ticari ilişkiler ve ülkelerle ticaret köprüleri kurmayı hedeflediklerini belirtti.

             Küresel piyasalarda geçen yıl başlayan ve bu yıl da devam eden emtialardaki değer kaybının diğer ülkeler gibi Türkiye'yi de etkilediğini anımsatan Elitaş, "Geçen yılın başında 1 avro 1,35 dolar ederken, 2015 yılının bugünlerinde 1 dolar 1,8 ila 1,11 avro arasında değişen bir pariteye ulaşmıştır. Türkiye'nin ihracat yapısındaki döviz dengesinin parite farklılığından dolayı ortaya çıkan bu seneki rakamlara göre beklentilerimiz muhtemelen 143 milyar dolar civarında olacağı" diye konuştu.

              Parite kaynaklı ihracat kaybı tahminlerini paylaşan Elitaş, "Yapılan hesaplamalara göre parite farklılığından dolayı ortaya çıkan ihracat eksilmesi rakamsal olarak 11 milyar dolara tekabül etmiş. Miktar cinsinden herhangi bir azalma yokken, cüzzi miktarlarda bir artış olduğunu gözlemliyoruz ancak parite etkisinden dolayı 11 milyar dolarlık ihracat eksikliğiyle karşı karşıyayız. Parite etkisinin üzerine ilave ettiğimizde geçen yılın ihracat rakamlarına hemen hemen ulaşma noktasında bir seviyeye gelmiş olacağımızı ümit ediyorum" dedi.

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından girilen yeni döneme ilişkin değerlendirmeler de yapan Elitaş, "Önümüzdeki dönem geçmişteki likidite bolluğu dönemiyle değil, likidite kıtlığı dönemi ile karşı karşıya kalacağız ama bu süreçte geçmişte olduğu gibi, 2002 yılında başlattığımız ihracat hamlesi, büyüme hamlesiyle birlikte, üretimlerimizin yapısı, ihracat mallarımızın inovatif bir şekilde yükte hafif pahada ağır mallar üreteceğimiz konusunda gerçekleşecek adımlar atmanın tam zamanı diye düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye ekonomisindeki iş çevrelerinin koordineli çalışmasının hayati önemde bulunduğunu kaydeden Elitaş, "Bir taraftan X kurumu, öbür taraftan Y derneği, diğer taraftan Z derneğinin faaliyetleri ile değil DEİK çatısı altında koordineli bir şekilde dünyayı fellik fellik dolaşıp Türk iş adamlarının mallarını pazarlayabilmek, yatırım ortamını gözetleyebilmek için gayret göstermeliyiz. Bundan sonraki süreç 'durmak yok yola devam' süreci. Dört nala koşma süreci" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme

Kayseri Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 704 84 10
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!