Tahinlide Altındede
RAMAZANDA TOK TUTUYOR: Ramazan ayında tok tutan pide olarak adlandırılan tahinli pide Kayseri'de yoğun ilgi görüyor. Türkiye çapında tanınan Altındede'de üretilen lezzetli tahinlileri almak için insanlar sırada bekliyor.
Kentimizde “tahinli” diye adlandırılan “tahinli pide” Ramazan aylarında da çokça tüketiliyor. Vatandaşlar “tok tutan pide” olarak da adlandırılan tahinli için fırın önlerinde zaman zaman kuyruk oluşturuyorlar. Yoğun talebi karşılamak için ustalar 12 saati aşan sürede çalışıyor.
"Bu tahinlinin her şeyi özel"
İstasyon Caddesi Emek kavşağındaki Altındede Unlu Mamulleri’nde pide ustası olan Müfit Akan, son yıllarda tahinli pide kültürünün arttığına işaret ederek, “Vatandaşlarımız Ramazan ayında sahur sofraları için tahinliye yoğun ilgi gösteriyor. Tahinli Kayseri’de normal zamanlarda da çıkıyor ama Ramazan kadar satılmıyor. Yaklaşık 30 yıldır tahinli pideyi vatandaşlarımıza sunuyoruz. Bu tahinlinin her şeyi özeldir. Asıl tahinli susamdan yapılmaktadır. Susamdan olmayan tahinliye tahinli denemez. Biz de tahinimizi susamdan çektirip pidemizi yapıyoruz. Bir tahinli ile 3-5 kişi doyuyor. Tahinlinin tok tutma özelliği vardır. Genellikle çay, hoşaf ile birlikte tüketilmektedir" dedi.
Yapılışı
Şekerli ve sade olmak üzere iki çeşit çıkan tahinli pidenin yapılışı ise şöyle:
"Un, maya ve su karışımından elde edilen hamur, merdane kullanmadan ustanın maharetiyle kol üzerinde çevrilerek açılıyor. Daha sonra büyükçe açılan yufka, üzerine tahin dökülerek uzun rulo haline getiriliyor. Parçalara ayrılan hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişirilip vatandaşa sunuluyor."
1989’dan beri hizmet veriyor
Altındede Unlu Mamulleri adıyla İstasyon Caddesi’nde uzun yıllardan beri pide ve pide çeşitleri grubuyla hizmet ettiklerini anlatan iş yeri sahibi Hacı Mehmet Sönmez de, amaçlarının pideye ilave olarak kete, çubuk, halka ile de vatandaşa hijyenik şartlarda en kaliteli ürünü sunabilmek olduğunu dile getirdi.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
Bakmadan Geçme





