ÜRETİCİLER İSYANDA

Tavuk ve yumurta üretiminde Orta Anadolu'nun önde gelen illerinden biri olan Kayseri'de bu günlerde Tavuk üreticileri bir hayli dertli. İlde bulunan tek kesimhanenin kapanması üreticiyi isyan noktasına getirdi.

Üretim kapasitesiyle tavuk ve yumurta üretiminde orta Anadolu’nun önde gelen illerinden olan Kayseri’de tavuk üretimi can çekişiyor. İlde bulunan tek kesimhanenin kapanması üreticiyi iflasın eşiğine sürüklemiş durumda.  Yaklaşık 5 ay önce ilde bulunan tek kesimhanenin kapanmasıyla üretimi durduran tavuk üreticileri, yetkililerin biran önce kendilerine yardım etmelerini bekliyorlar. 

‘’5 aydır perişan bir durumdayız’’

Bir Üretici olarak içinde bulundukları zor durumdan bahseden Kazım Galitekin şunları kaydetti; ‘’ 5 ay öncesine  kadar tavuk kesimini KÖY TUR yapıyordu.  Buradaki kesimhane Samsunlu bir tüccarındı. Ancak hangi nedenlerden dolayı bilmiyorum ama kesimhaneyi kapatıp alet ve edevatını toplayarak gitti. Şu an Kayseri’de biz Tavuk üreticilerinin kesim yaptırabileceği kesimhanemiz yok. Önceleri kesim yaptırabilmek için kesime gelen tavukları en yakın illere götürüyorduk. Üretim sahamız ve 45 bin üretim kapasitemiz var. Dolayısı ile kapasiteyi kaldırabilecek en yakın yer Ankara.  Buraya da sürekli git gel yapamıyorsunuz. Tavuk üreticileri olarak 5 aydır perişan bir durumdayız, artık dayanacak ne gücümüz kaldı ne satıp idare edebileceğimiz ev, arsa kaldı.’’  

‘’Şehrimize bir kesimhane şart’’

Kayseri Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Afyon da durumu doğrulayarak , ‘’ Şuanda Kayserili üretici arkadaşlarımız Bolu, Bursa, Ankara gibi illerde kesim işlemini yaptırmak durumundalar. Daha önce ilimizde bulunan kesimhaneler kapandı ve ilin üretim potansiyeline baktığımız zaman bir kesimhane kurulması katiyen gerekli görülüyor. Bizler yumurta tavuğu üreticisi olarak, et tavuğu üreticilerine göre daha avantajlı durumdayız. Civcivi aldıktan sonra 1 yıl yumurtasını alır sonra kesime göndeririz ancak et tavuğu alanında faaliyet gösteren arkadaşlarımız maliyetinin altında bir satış yapmak durumunda kalıyorlar. İlde kesimhanede olmayınca işler onlar için daha içinden çıkılmaz bir hal alıyor’’ ifadelerinde bulundu.

Üreticiler Üstüne üstlük kendileriyle ilgilenmesi gereken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün de bu konuda Tavuk üreticilerini nerdeyse görmemezlikten geldiğini belirttiler.

Haber: Mesut Davarcı

Bakmadan Geçme

Kayseri Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 704 84 10
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!